Vedetele din showbizul american nu au rămas indiferente în timpul campaniei prezidenţiale din Statele Unite din acest an, iar celebrităţile de la Hollywood, un veritabil bastion al Partidului Democrat, au făcut front comun, s-au mobilizat şi au anunţat public că vor vota în masă pentru Hillary Clinton.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spre deosebire de votanţii din multe ţări europene, în special est-europene, americanii de la Hollywood fac o distincţie extrem de clară între doctrina comunistă şi cea social-liberală. Hollywoodul nu este comunist. În anii 1950 a organizat o ”vânătoare de vrăjitoare”, prin care a impus un veritabil boicot împotriva actorilor, regizorilor, scenariştilor şi producătorilor care erau bănuiţi că ar fi avut simpatii comuniste. Hollywoodul votează masiv, de regulă, cu candidaţii Partidului Democrat mai degrabă datorită unor elemente care definesc politica social-liberală, considerând că în acest fel poate fi asigurat un echilibru între libertăţile individuale şi dreptatea socială. Hollywoodul sprijină şi promovează economia de piaţă, concurenţa, apărarea libertăţilor şi a drepturilor civile, luptând împotriva sărăciei, pentru extinderea serviciilor medicale şi a educaţiei. Hollywoodul apără libertatea de exprimare, ideea de ajutorare a celor din jur, dezvoltarea economică echitabilă, ecologia şi drepturile minorităţilor sexuale. Vedetelor din Los Angeles le place conceptul ”greater good” (”binele mai mare”), ce implică o participare activă a cetăţenilor în vederea obţinerii unei evoluţii pozitive pe plan social, economic şi politic.

DE CE ÎI IUBEŞTE HOLLYWOODUL PE DEMOCRAŢI?

În fiecare sezon electoral, candidaţii Partidului Democrat se grăbesc să ajungă la Hollywood pentru a obţine donaţii electorale. Acest fapt este uşor de înţeles, ţinând cont de ”legătura romantică” pe care Hollywoodul o are de multe decenii cu stânga-liberală, explică Prateik Dalmia, editorialist la The Daily Caller.  

În timpul ultimei campanii prezidenţiale a lui Barack Obama, actorul George Clooney a spus public că îl place atât de mult pe candidatul democrat încât simte o ”nevoie ciudată” de a-l urma peste tot în camera în care acesta se află. Halle Berry a făcut o declaraţie similară: ”Voi face tot ceea ce el îmi va spune să fac”. Desigur, Barack Obama are un loc special în inimile celor de la Hollywood, însă el nu este singurul politician democrat care se bucură de o astfel de simpatie. Al Gore primeşte ovaţii în picioare timp de cel puţin cinci minute de fiecare dată când apare pe covorul roşu la galele de la Hollywood.

Mulţi oameni au avansat de-a lungul anilor diverse teorii pentru a explica ”relaţia de iubire” dintre Hollywood şi Partidul Democrat. Una dintre cele mai notabile dintre aceste teorii a fost formulată de economistul Gary Becker, profesor la Universitatea din Chicago şi laureat al premiului Nobel. Profesorul american considera că Hollywoodul are tendinţa de a avea opinii non-tradiţionale asupra comportamentelor sociale – o rată a divorţurilor mai înaltă decât media naţională, mai mulţi copii care provin din afara căsătoriilor, o prezenţă ridicată a persoanelor gay, un număr mai mare de avorturi, o utilizare mai mare a drogurilor, o frecvenţă mai mare a sexului premarital – care sunt incompatibile cu valorile conservatoare, susţinute de candidaţii Partidului Republican.

Cu alte cuvinte, Hollywoodul îi place pe democraţi deoarece ei sprijină libertatea socială.

DIFERENŢA COLOSALĂ ÎNTRE CEI DOI CANDIDAŢI PRIN PRISMA DONAŢIILOR FĂCUTE LA HOLLYWOOD ÎN 2016

În campania din acest an, Hollywoodul a avut ochi doar pentru Hillary Clinton. Între candidata democrată şi rivalul ei republican, Donald Trump, diferenţa de donaţii făcute în capitala industriei de divertisment americane este una colosală. Actori, directori de studiouri şi alţi reprezentanţi ai industriei filmului şi muzicii au donat peste 20,7 milioane de dolari pentru campania lui Hillary Clinton, potrivit Center for Responsive Politics, care monitorizează finanţarea campaniilor electorale, precizează Le Parisien. În comparaţie cu această sumă, Donald Trump reprezintă o figură palidă, deoarece a primit de la Hollywood mai puţin de 350.000 de dolari.

”Soţii Clinton au fost mereu favoriţii Hollywoodului, încă din perioada în care Bill se afla la Casa Albă”, spune Usman Shaikh, un avocat din Los Angeles specializat în industria de divertisment, care a studiat la Universitatea Pennsylvania, în acelaşi timp cu Ivanka Trump, una dintre fiicele candidatului republican. ”Şi, dacă vă amintiţi braţul de fier reprezentat de tandemul Clinton-Obama în alegerile primare (democrate) din 2008, se poate spune că Hollywoodul tindea deja încă de pe atunci pentru tabăra Clinton”, a adăugat el.

Printre cei mai mari donatori în campania lui Hillary Clinton se află numeroase nume grele ale celei de-a şaptea arte, precum Steven Spielberg. Cineastul american şi celebrul producător Jeffrey Katzenberg au donat fiecare 1 milion de dolari. J.J. Abrams, regizorul celui mai recent film din seria ”Star Wars”, a donat şi el o sumă mare – 500.000 de dolari. Susţinător înfocat al soţilor Clinton, actorul şi regizorul George Clooney a organizat dineuri oficiale pe bandă rulantă la San Francisco şi Los Angeles, în aprilie, pentru a strânge fonduri pentru tabăra democrată. Acele evenimente l-au ajutat să colecteze 15 milioane de dolari, iar unii dintre donatori semnau fără nicio ezitare în cadrul evenimentelor respective cecuri individuale de 350.000 de dolari.

 În vara acestui an, Hillary Clinton a asistat la 17 acţiuni de strângere de fonduri organizate de staruri din California, inclusiv la un ”maraton” de nouă evenimente în doar trei zile, la sfârşitul lunii august, de-a lungul şi de-a latul întregului stat, un bastion al Partidului Democrat. Printre etapele acestei serii de evenimente, candidata democrată a participat la un cocktail pentru 500 de persoane, organizat de o legendă a baschetului profesionist american, Magic Johnson. Printre invitaţii-donatori s-a aflat şi celebrul actor Samuel L. Jackson.

Un alt cocktail a fost organizat de cuplul Justin Timberlake – Jessica Biel. Invitaţii, printre care s-au aflat Jennifer Aniston, Tobey Maguire, Jamie Foxx şi Katie Holmes, au donat împreună o sumă de peste 3 milioane de dolari.

DONALD TRUMP LE DISPLACE CHIAR ŞI VEDETELOR DIN TABĂRA REPUBLICANĂ

Unde se situează însă Donald Trump din punctul de vedere al donaţiilor? În definitiv, finanţarea campaniei lui Trump este coordonată la Hollywood de un veteran al industriei, Steve Mnuchin, producător al unor filme precum ”X-Men” şi ”Avatar”. Însă vedetele de prim rang din industria filmului care îl susţin pe Donald Trump se pot număra pe degetele de la o singură mână: Clint Eastwood, Jon Voight (tatăl Angelinei Jolie), Danny DeVito, Mike Tyson şi Hulk Hogan.

În rândul marilor nume de la Hollywood, Donald Trump a făcut obiectul unor nenumărate critici, inclusiv din partea unor republicani convinşi, precum Arnold Schwarzenegger. Fostul guvernator al statului California a anuţat public că, pentru prima dată de când a devenit cetăţean american, în 1983, nu va mai vota pentru candidatul Partidului Republican.

O declaraţie similară a fost făcută şi de actriţa Kirstie Alley, care a anunţat că îşi retrage sprijinul faţă de Donald Trump.

”Din punct de vedere cultural, Donald Trump se află cu adevărat la antipozi faţă de Hollywood. În numeroase chestiuni, el are păreri prea extreme”, explică Steve Maviglio, un consultant politic californian.

O ÎNREGISTRARE AUDIO VULGARĂ A ATRAS CRITICI USTURĂTOARE DIN PARTEA VEDETELOR

Donald Trump a declanşat încă o dată un scandal de proporţii, după ce presa americană a publicat la începutul lunii octombrie o înregistrare audio, realizată în 2005, în care candidatul republican a făcut declaraţii vulgare şi degradante la adresa femeilor.

Chiar şi fără acea înregistrare, cu mult înainte de dezvăluirea ei publică, vedete de calibru din industria de divertisment nu au ezitat să folosească termeni duri pentru a-l critica pe Donald Trump. Actorul Richard Gere l-a comparat cu Mussolini, Meryl Streep l-a ironizat fără milă pe scena unui festival de teatru, Julianne Moore a iniţiat o petiţie anti-Trump ce a fost semnată de peste 100 de vedete, iar Thom Yorke, solistul trupei Radiohead, a spus că politicianul republican este ”un megaloman paranoic”.

Bette Mider şi Eva Longoria l-au criticat dur pentru declaraţiile făcute în cadrul dezbaterilor electorale televizate, iar Alec Baldwin a făcut deliciul telespectatorilor americani imitându-l într-o manieră excepţională în emisiunea de satiră ”Saturday Night Live”.

Însă Hollywoodul s-a inflamat mai mult ca niciodată după izbucnirea scandalului generat de publicarea acelei înregistrări audio. Celebrul Robert De Niro a părut că şi-a pierdut calmul şi, într-un mesaj video dat publicităţii în ziua următoare dezvăluirii, a spus că i-ar plăcea să îi tragă politicianului republican ”un pumn în faţă”.

Cineastul Michael Moore, celebrul documentarist premiat cu Oscar, a decis să lanseze un film anti-Trump prin intermediul unei proiecţii cu acces gratuit, steaua dedicată politicianului pe Walk of Fame din Hollywood a fost vandalizată, iar Madonna a promis sex oral tuturor spectatorilor prezenţi la un spectacol de stand-up comedy al actriţei Amy Schumer care vor vota pentru candidata democrată.  

Jennifer Lopez, Alicia Keys şi Morgan Freeman i-au îndemnat public pe fanii lor să voteze pentru Hillary Clinton, rockerul Bruce Springsteen a spus că Donald Trump este ”un dezastru” şi ”o ruşine” pentru America, iar Roger Waters a spus că ascensiunea lui Trump este ”la fel de periculoasă” ca aceea a lui Hitler din anii 1930.

De asemenea, publicaţii de prestigiu, precum The Financial Times, The New York Times şi The Washington Post, printre altelte, au anunţat public că o susţin pe Hillary Clinton.

La rândul ei, revista Variety, una dintre cele mai prestigioase publicaţii din domeniul industriei de divertisment americane, supranumită ”Biblia cinematografiei”, a decis să renunţe la neutralitatea ei politică şi a anunţat pentru prima dată în istoria sa de 111 ani că susţine în mod public un candidat la alegerile prezidenţiale americane, iar acest candidat este Hillary Clinton.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...