Ministerul Finanţelor a vândut marţi obligaţiuni de stat în valoare de 75 milioane lei (16,7 milioane euro) scadente la 19 decembrie 2022, printr-o licitaţie suplimentară la cea de luni, în care a împrumutat 500 milioane lei, la un randament mediu anual de 2,65%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma sesiunii suplimentare, valoarea totală a împrumutului a ajuns la 575 milioane lei. 

Luni, cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit cu 55% mai mult faţă de suma cerută de stat, respectiv 775,4 milioane lei, în timp ce la sesiunea suplimentară, de marţi, oferta de finanţare a băncilor a fost de 145,5 milioane lei. 

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 2,67%, iar cel mediu - de 2,65% pe an, potrivit datelor BNR.

În 26 şi 27 septembrie, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scandenţa în 29 aprilie 2019, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 720 milioane de lei, la un randamant mediu de 2,53% pe an. 

În octombrie, Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de la bănci 3,5 miliarde lei prin licitaţiile obişnuite de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga 405 milioane lei prin licitaţii suplimentare, sumele fiind semnificativ mai mici faţă de cele programate în lunile anterioare.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.