Preţurile globale ale gazelor sunt aşteptate să rămână volatile, chiar dacă Europa este mai bine poziţionată pentru iarna acestui an, au declarat directori din industrie, la o conferinţă de marţi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preţurile globale ale gazelor au crescut la maxime istorice anul trecut, după ce Rusia a oprit livrările cu gaze către Europa, ceea ce a determinat blocul să importe cantităţi record de gaze naturale lichefiate (GNL) şi a făcut ca preţurile spot asiatice să atingă maxime istorice.

Michael Lewis, CEO al companiei germane de utilităţi Uniper, a declarat că, în timp ce piaţa europeană a gazelor naturale este mult mai bine poziţionată în acest an datorită cererii industriale reduse şi nivelurilor de stocare mai ridicate, preţurile gazelor europene au rămas supuse volatilităţii.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Cel mai important lucru este poziţia stocurilor, este mult mai bună anul acesta, am atins deja ţinta de 90%”, a spus Lewis într-un interviu acordat marţi, în marginea conferinţei Gastech din Singapore.

"Avem toţi factorii potriviţi, dar preţul este foarte sensibil... Elasticitatea preţului s-a schimbat. Este volatilă, iar situaţia este potenţial fragilă. Temperatura este factorul cheie care va cauza probabil o fluctuaţie foarte semnificativă a preţurilor, dar cred că vom putea face faţă acesteia ", a spus el.

Între timp, un director executiv la Chevron a declarat marţi că piaţa globală spot de GNL este de aşteptat să rămână volatilă până în 2025 şi chiar şi o iarnă normală în Europa ar putea fi dificilă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze.

”Pe măsură ce intrăm în această iarnă, dacă este o iarnă normală, ar putea fi o perioadă foarte dificilă pentru unii dintre europeni, precum Germania şi alte ţări”, a declarat Freeman Shaheen, şeful Chevron al afacerilor globale cu gaze.

Preţurile de iarnă ale GNL, care sunt scumpe în comparaţie cu cărbunele, i-ar putea descuraja unii cumpărători din Asia, a declarat Russell Hardy, directorul general al Vitol, cel mai mare comerciant independent de petrol din lume.

”Veţi continua să vedeţi că Pakistanul, într-o oarecare măsură India, într-o oarecare măsură China... vor alege să nu consume GNL la aceste preţuri şi vor folosi alţi combustibili. Nu există încă suficient GNL pentru a circula, iar dacă vreunul dintre eventualele evenimente secundare negative ale vremii sau întreruperi a aprovizionării au loc în această iarnă, volatilitatea va reveni”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.