Miliardarul rus Oleg Deripaska a decis să îşi reducă participaţia la grupul En+, care deţine aproape 50% din producătorul de aluminiu Rusal, oferind Statelor Unite această concesie în schimbul relaxării sancţiunilor impuse recent de Washington, transmite Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deripaska va demisiona din consiliul de administraţie al En+, compania holding care are în proprietate o participaţie de aproape 50% la United Co. Rusal, potrivit unui comunicat publicat vineri.

Miliardarul a mai acceptat, în principiu, să îşi reducă participaţia la En+, care va numi noi directori.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Anunţul arată că miliardarul este dispus să se retragă cel puţin parţial din afacerile sale, pentru a convinge Statele Unite să relaxeze sancţiunile care au exclus Rusal şi En+ de pe pieţele occidentale şi au provocat haos în lanţurile de aprovizionare cu aluminiu la nivel global. Totuşi, nu este clar dacă aceste concesii vor fi suficiente pentru a satisface autorităţile americane.

”Puteţi vedea presiunile comerciale îndreptate asupra autorităţilor americane pentru a rezolva problema, iar aceasta ar putea fi o soluţie curată. În trecut au mai fost făcute lucruri de acest gen, aşa că în teorie ar putea funcţiona”, a spus Anthony Woolich, partener la firma Holman Fenwick Willan din Londra.

Trezoreria americană a anunţat că soluţia pentru atenuarea sancţiunilor este vânzarea şi cedarea controlului asupra companiei de către Deripaska. Reducerea participaţiei de către o persoană sancţionată nu reprezintă în mod necesar o bază pentru scoaterea de pe lista sancţiunilor, a declarat un purtător de cuvânt în această săptămână.

Preţurile aluminiului au scăzut în urma anunţului de vineri cu până la 3,1%, pe fondul apeculaţiilor că informaţia va atenua tensiunile din piaţă. Acţiunile de la bursa din Rusia şi-au accentuat creşterile.

Persoane aproape situaţiei au declarat joi că Deripaska intenţionează să păstreze controlul asupra Rusal. În ultimele zile, Deripaska a schimbat conducerea de vârf a Rusal, pentru a concentra atenţia asupra sancţiunilor, intenţionând să se implice direct în această problemă, au arătat sursele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.