Finanţele Japoniei devin din ce în ce mai precare, a avertizat luni ministrul de Finanţe Shunichi Suzuki, exact în momentul în care pieţele testează dacă banca centrală poate menţine ratele dobânzilor la un nivel foarte scăzut, permiţând guvernului să-şi achite datoriile, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Datoria publică a Japoniei este mai mult decât dublul producţiei economice anuale, de departe cea mai grea povară suportată de o ţară din lumea industrializată.

Guvernul a fost ajutat de randamentele obligaţiunilor aproape de zero, dar investitorii în obligaţiuni au încercat recent să depăşească plafonul de 0,5% stabilit de Banca Japoniei (BOJ) pentru randamentul obligaţiunilor pe 10 ani, deoarece inflaţia se situează la maxime ale ultimilor 41 de ani, dublă faţă de ţinta de 2% a băncii centrale.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Starea finanţelor publice ale Japoniei s-a agravat într-un grad fără precedent, deoarece am compilat bugete suplimentare pentru a răspunde la coronavirus şi la probleme similare”, a spus Suzuki într-un discurs politic la începutul unei sesiuni a parlamentului.

Suzuki a reiterat obiectivul guvernului de a obţine un excedent bugetar anual – excluzând vânzările de obligaţiuni noi şi costurile pentru serviciul datoriilor – în anul fiscal care se va încheia în martie 2026.

Guvernul, totuşi, a ratat ţintele de echilibrare bugetară timp de un deceniu.

Ministerul Finanţelor estimează că fiecare creştere cu 1 punct procentual a ratelor dobânzilor ar spori serviciul datoriei cu 3.700 miliarde de yeni (29 miliarde de dolari), până la 32.500 miliarde de yeni (251 de miliarde de dolari) pentru anul fiscal 2025/2026.

”Guvernul se va strădui să gestioneze stabil emisiunea de obligaţiuni guvernamentale japoneze (JGB), printr-o comunicare strânsă cu piaţa”, a spus el.

”Emisiunea totală a JGB, inclusiv rostogolirea de obligaţiuni, se menţine la un nivel extrem de ridicat, în valoare de aproximativ 206.000 miliarde de yeni (1.600 miliarde de dolari). Vom intensifica eforturile pentru a menţine stabilă emisiunea JGB”, a continuat ministrul.

Prim-ministrul Fumio Kishida a reiterat hotărârea lui Suzuki de a relansa economia şi de a aborda reforma fiscală. El a subliniat necesitatea unui ciclu pozitiv de creştere, susţinut de profiturile corporative şi de consumul privat, care reprezintă mai mult de jumătate din economie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.