Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat că, până în 2032, va fi arsă huilă la termocentrala Paroşeni şi aceasta nu va fi închisă până atunci. Liberalul a menţionat că trebuie găsite variante pentru ca aceasta să îşi continue activitatea şi după 2032.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Energiei a fost întrebat duminică, la Prima News, dacă va fi închisă şi ultima centrală pe cărbune din Valea Jiului, cea la Paroşeni.
“Termocentrala Paroşeni este una dintre cele mai moderne termocentrale din România. E modernizată cu fonduri japoneze. Acolo se arde huilă. Huila vine din Valea Jiului, din patru mine. Aceste patru mine nu au capacitatea cu oamenii care sunt acolo, ei scot huilă pentru a alimenta centrala Paroşeni două zile pe săptămână. Şi de câte ori o repornesc sunt nişte costuri, se foloseşte foarte mult gaz în procesul acesta de repornire a termocentralei. Şi explorăm un posibil parteneriat cu o companie americană, dar nu numai, e o şi o companie românească, sunt şi alţii care produc biomasă şi biomasa asta se poate arde în condiţii de mediu mult mai prietenoase în termocentrala de la Paroşeni”, a declarat Sebastian Burduja. 
El a explicat că după 2031 trebuie găsite alternative pentru termocentrala de la Paroşeni. 
“Până în 2032 se va arde huilă la Paroşeni. Ne gândim la alternative, pentru că după 2032, presupunând că nu vom putea renegocia acel termen, ce facem cu Valea Jiului. E vorba despre această biomasă care se poate arde la Paroşeni pentru că cealaltă variantă este să închidem din 2032 o termocentrală modernă, nu mai ardem nimic pentru că nu mai avem huilă sau nu mai putem extrage. 
O companie din Australie are un sistem de greutăţi, ele se coboară în puţurile de mină şi practic prin coborârea aceasta, prin efectul gravitaţional se produce energie. Se numeşte Green Gravity această companie şi noi avem puţuri de mare adâncime, de la 300 de metri la 900 de metri. E un lucru care trebuie explorat”, a afirmat ministrul Energiei.
El a precizat că a discutat şi cu Hidroelectrica pentru a realiza parcuri solare în Valea Jiului. 
“Am discutat cu Hidroelectrica să vină în Valea Jiului, la noul Complex Energetic Valea Jiului, unde am reuşit să salvăm cele 2.032 de locuri de muncă şi să facem nişte parcuri solare. Sunt aproximativ 11 hectare disponibile. Trebuie să diversificăm activitatea Complexului Energetic Valea Jiului pentru că doar pentru exploatarea huilei, din păcate, în 2032 se dă stingerea. Ăsta-i termenul asumat  în faţa Comisiei Europene”, a mai declarat Burduja.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.