România riscă declanşarea unei proceduri de infringement din cauza prevederii care obligă magazinele ca 51% din produsele de pe rafturi să fie româneşti, a declarat, pentru News.ro, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care spune că viitorul parlament ar putea să introducă unele modificări la Legea 321.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 18 iulie a intrat în vigoare Legea nr. 150/2016, care modifică şi completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Ministrul Agriculturii a declarat, într-un interviu pentru News.ro, că au apărut probleme legat de implementarea legii şi că România riscă o procedură de infringement din cauza prevederii prin care magazinele sunt obligate să aibă la raft produse româneşti în proporţie de 51%.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Legea s-a aplicat, mai puţin două aspecte. Ministerul Agriculturii are obligaţia ca în şase luni să adopte aplicarea a două prevederi din lege: lanţul scurt şi 51% din produsele proaspete din raft să provină din România. Se definitivează în perioada următoare textul hotărârii de guvern. Sunt trecute în lege, dar prevederea concretă privind aplicării lor se face prin Hotărâre de Guvern, în 6 luni de la aplicarea legii. (...) A venit o atenţionare de la Comisia Europeană şi se intenţionează să se introducă infringement împotriva României pe această speţă. Explicaţia noastră este că deocamdată nu se aplică această prevedere pe anotimpul rece, pe perioada în care România nu poate să asigure fructe şi legume la procentul respectiv. Ar trebui să se aplice din ianuarie.", a spus Irimescu.

Potrivit acestuia, sunt discuţii ca viitorul parlament să introducă unele modificări la Legea 321.

“Am înţeles că au fost unele dificultăţi,(n.r- în ceea ce priveşte aplicarea legii), să sperăm că se va gasi o soluţie legislativă. E posibil şi sunt discuţii ca viitorul parlament să mai introducă unele modificări la Legea 321(…) Legea s-a aplicat, mai puţin două aspecte. Ministerul Agriculturii are obligaţia ca în şase luni să adopte aplicarea celor două prevederi din lege: lanţul scurt şi 51% din produsele din raft să provină din România”, a declarat ministrul Agriculturii.

Ministrul a mai spus că în primă instanţă producătorii au fost mulţumiţi de aplicarea legii, dar ulterior au apărut nemulţumiri deoarece s-a interzis introducerea de taxe pentru servicii prestate de către hipermarketuri.

"Am fost sesizat de către producători că au produse foarte bune care nu sunt cumpărate de hipermarketuri, care preferă să ia produse mai ieftine aduse Turcia. Este un lucru destul de complicat pentru că, pe de-o parte, orice hipermarket vrea să ofere consumatorului un produs cât mai ieftin şi cât mai bun, dar, pe de altă parte, sunt asociaţiile de producători din sectorul fructe şi legume care pot asigura produse la calitate bună şi la un preţ rezonabil. Este o piaţă liberă, este adevărat, iar Turcia este un mare producător care beneficiază de condiţii naturale foarte bune pentru produce şi în sezonul rece. Dar ar trebui sa introducem un echilibru între ce se importă şi ce se produce în România. (...) De aceea, lucrurile sunt mai complexe. Nu este doar vina hipermarketurilor sau doar a producătorului sau doar a consumatorului. Si trebuie găsit un echilibru între toţi cei trei actori pe lanţul alimentar", a adăugat ministrul Agriculturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.