Ministerul Finanţelor a luat cu împrumut, luni, 800 milioane lei prin vânzarea de certificate de trezorerie scadente la 16 august 2017, în linie cu programul anunţat, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 0,56%, în scădere faţă de licitaţia precedentă pentru o scadenţă similară, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele opt bănci participante la licitaţie au oferit 2,64 miliarde lei, de peste trei ori peste valoarea anunţată a licitaţiei. 

Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Randamentul mediu ponderat este de 0,56% pe an, sensibil sub nivelul de la ultima licitaţie cu scadenţă apropiată.

În 19 decembrie 2016, Ministerul Finanţelor a plasat certificate de trezorerie pe cinci luni la un randament mediu anual de 0,76%. 

La licitaţia de luni, Ministerul Finanţelor a reuşit plasarea titlurilor de stat la o dobânda medie de 0,56% pe an, randamentul maxim acceptat fiind de 0,57% pe an. 

Certificatele de trezorerie sunt împrumuturi pe termen scurt şi foarte scurt, de maximum un an.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru februarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliarde lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare.

Pentru ianuarie 2017, Finanţele anunţaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu împrumutat doar 3,1 miliarde lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.