Ministerul Finanţelor a luat cu împrumut, luni, 356 milioane lei prin vânzarea de certificate de trezorerie scadente la 24 mai 2017, sub jumătate din programul anunţat, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 0,76%, în creştere semnificativă faţă de licitaţia precedentă pentru o scadenţă similară, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit 799,4 milioane lei, uşor sub suma cerută de stat, de 800 milioane lei.

Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală.

Randamentul mediu ponderat este de 0,76% pe an, sensibil peste nivelul de la ultima licitaţie de certificate de trezorerie pe şase luni, din septembrie, când randamentul mediu anual a fost de 0,42%. 

În 24 noiembrie, la ultima licitaţie de certificate de treziorerie, însă cu scadenţa mai mare, la un an, dobânda medie a fost de 0,84%. 

Certificatele de trezorerie sunt împrumuturi pe termen scurt şi foarte scurt, de maximum un an.

În decembrie, Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de la bănci 3,6 miliarde lei prin licitaţiile obişnuite de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga 270 milioane lei prin licitaţii suplimentare.
 
Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.