Marea Britanie va investi 1,3 miliarde de lire sterline în centrala nucleară Sizewell C din sud-estul Angliei, a declarat luni guvernul, acesta devenind acţionarul majoritar al proiectului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a spus că finanţarea, cea mai mare până în prezent, va permite continuarea lucrărilor de construcţie timpurii la uzina construită de gigantul energetic francez EDF, înainte de o decizie finală de investiţie, aşteptată la sfârşitul acestui an.

Noile fonduri, despre care guvernul a spus că au fost puse la dispoziţie din bugetele existente, vin în plus faţă de un angajament de finanţare de 700 de milioane de lire sterline, din 2022, precum şi alte 511 milioane de lire sterline convenite vara trecută.

”Este o victorie pentru securitatea noastră energetică şi transmite un mesaj puternic investitorilor că Marea Britanie este serioasă în privinţa viitorului său nuclear cu emisii scăzute de carbon, care oferă energie fiabilă şi mai ieftină familiilor britanice”, a spus ministrul pentru energie nucleară Andrew Bowie.

În septembrie anul trecut, guvernul a lansat căutarea de investiţii private în centrală, care ar urma să producă aproximativ 3,2 gigawaţi de energie electrică, suficientă pentru a alimenta aproximativ 6 milioane de case timp de peste 60 de ani.

Războiul Rusia-Ucraina, care a dus la creşterea preţurilor energiei în 2022, a determinat ţări importante din întreaga lume să-şi regândească securitatea energetică.

În prezent, aproximativ 15% din nevoile energetice ale Marii Britanii sunt acoperite de energia nucleară, o scădere de la 27% în anii 1990, deoarece centralele mai vechi au fost dezafectate, iar cele noi au nevoie de timp pentru a fi construite.

Guvernul speră să crească de patru ori producţia de energie nucleară, de la 6 GW la până la 24 GW, până în 2050.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.