Preşedintele american Joe Biden a declarat duminică că este dispus să reducă cheltuielile guvernului SUA, dar nu va accepta un acord cu republicanii din Congres privind creşterea limitei datoriei federale a SUA şi reducerea bugetului numai în condiţiile lor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind la o conferinţă de presă la Hiroshima, în Japonia, Biden a spus că va vorbi cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, în drum spre casă, despre negocieri, dar a subliniat că o neîndeplinire a obligaţiilor a de plată a datoriilor de către SUA ar avea consecinţe ”grave”, iar acest lucrur nu este o opţiune.

"Este timpul ca republicanii să accepte că nu există un acord bipartizan care să fie încheiat doar în condiţiile lor partizane. Trebuie să se mişte şi ei", a spus Biden.

Preşedintele democrat a spus că crede că are autoritatea de a invoca al 14-lea amendament la Constituţia SUA pentru a ridica plafonul datoriei fără Congres, dar nu este sigur că o astfel de acţiune ar putea fi luată la timp pentru a preveni o neîndeplinire a obligaţiilor.

Biden, se află în Japonia pentru summitul Grupului celor şapte (G7), a solicitat apelul telefonic cu McCarthy după ce echipa sa de negocieri l-a informat despre stadiul discuţiilor care s-au întrerupt vineri fără semne de progres, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Mai sunt mai puţin de două săptămâni înainte de 1 iunie, când Departamentul Trezoreriei a avertizat că guvernul federal ar putea fi în imposibilitatea de a-şi plăti toate datoriile.

Acest lucru ar declanşa un default care ar putea provoca haos pe pieţele financiare şi ar putea creşte ratele dobânzilor.

Biden a spus că încă mai crede că ar putea ajunge la un acord cu republicanii, dar nu poate garanta că republicanii nu vor forţa un default ”făcând ceva scandalos”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.