Holcim va separa de grup toate operaţiunile sale nord-americane, printr-o listare la bursă în New York, care ar putea evalua afacerea la 30 de miliarde de dolari, a anunţat duminică gigantul elveţian al materialelor de construcţii, în timp ce a numit şi un nou director general, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miljan Gutovic, în prezent şeful Holcim pentru Europa,  îl va înlocui pe Jan Jenisch începând cu 1 mai, a anunţat compania, care este unul dintre cei mai mari producători de ciment din lume.

În cea mai mare reorganizare a Holcim de când compania elveţiană a preluat rivalul francez Lafarge, în 2015, separarea de grup a operaţiunilor din SUA va fi probabil finalizată în prima jumătate a anului 2025.

Spin-off-ul ar putea evalua noua companie la aproximativ 30 de miliarde de dolari, a declarat Jenisch reporterilor.

Holcim nu va păstra o participaţie la divizia sa din SUA.

”Vom face o separare completă, pe piaţa de capital, a afacerii noastre din America de Nord, aşa că vom lista 100% din aceasta la Bursa de Valori din New York”, a spus Jenisch, care este încrezător că va obţine sprijinul acţionarilor pentru tranzacţie.

Afacerea din SUA îşi propune să crească vânzările anuale de la aproximativ 11 miliarde de dolari în prezent la peste 20 de miliarde de dolari şi să genereze un profit operaţional de peste 5 miliarde de dolari până în 2030, a spus compania.

Restul afacerilor globale ale Holcim - în Europa, America Latină, Africa şi Asia - ar rămâne listate în indicele Swiss Blue Chip SMI şi se vor concentra pe soluţii de construcţie, cum ar fi produsele pentru acoperişuri.

Jenisch, care conduce Holcim din 2017, va rămâne preşedinte şi va conduce listarea planificată în SUA, unde companiile de materiale de construcţii se tranzacţionează cu multipli mai mari de câştig decât în Europa, fiind posibil să se îmbunătăţească evaluarea acesteia.

Descriind SUA drept una dintre cele mai atractive pieţe de construcţii din lume, Jenisch a spus că această mişcare va ajuta noua companie să valorifice infrastructura şi boom-ul construcţiilor din regiune.

Holcim este cel mai mare producător de ciment din America de Nord, unde are 16.000 de angajaţi în 850 de locaţii. Afacerea concurează în regiune cu companii precum Carlisle şi RPM, în produse şi soluţii pentru construcţii, şi cu Eagle Materials şi Summit Materials în industria cimentului.

Afacerea din SUA a reprezentat o cincime din vânzările Holcim în primele nouă luni ale anului 2023 şi a fost, de asemenea, cea mai profitabilă regiune a companiei, vânzările crescând în medie cu peste 20% în ultimii ani.

Afacerea Holcim rămasă va avea vânzări de aproximativ 17 miliarde de franci elveţieni şi va angaja 48.000 de oameni.

Operaţiunile din SUA au fost ”pur şi simplu prea de succes pentru a fi conduse ca o subsidiară”, a spus Jenisch.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.