Un consumator de energie din Uniunea Europeană (UE), inclusiv din România, care câştigă mai puţin de 300 de euro lunar ar trebui considerat unul vulnerabil şi ar trebui să primească ajutoare din fonduri comunitare, a declarat marţi fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, la conferinţa ”In the News. Energy”, organizată de către agenţia de presă News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Răzvan Nicolescu a propus Comisiei Europene, în 2014, când avea funcţia de ministrul delegat pentru energie, să definească un consumator vulnerabil la nivel european de energie electrică şi gaze naturale, astfel ca aceştia să primească fonduri europene la plata facturilor.

Nicolescu a argumentat că interconectarea pieţelor de energie va duce la o apropiere a preţurilor între România şi celelalte state din UE, ceea ce creează nevoia de a defini un concept de sărăcie la nivel european.

”Orice familie care are un venit pe cap de familie mai mic de 300 de euro, indiferent unde trăieşte, este considerat un consumator vulnerabil şi primeşte autor direct din fonduri comunitare”, a spus Nicolescu.

O astfel de măsură îi va ajuta în special pe români şi pe bulgari, ţări în care peste jumătate din populaţie ar putea primi statut de consumatori vulnerabili în cazul în care o astfel de propunere s-ar aplica, potrivit unor estimări din sector. 

Acest sistem de compensare este unul fără de care dezideratul UE de a crea o piaţa comună nu se poate realiza, susţine fostul ministru.

Evenimentul ”In the News. Energy” a fost organizat cu sprijinul Nuclearelectrica, Enel, Petrom şi Transgaz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.