Fiscul va simplifica şi mai mult declaraţia de înregistrare în scopuri de TVA, reducând numărul de întrebări de la 20 la 13, iar firmele vor depune de la 1 iulie patru tipuri de documente anexate, cu şapte mai puţine decât în prezent, nemaifiind astfel necesare actele privind sediul social, sediul secundar, domiciliul fiscal, contractul de muncă, adeverinţa de venit, extrasul de cont sau diploma de studii, a anunţat joi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Formularul 088 este o declaraţie pe propria răspundere a contribuabilului pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA.

“Încadrarea veniturilor administratorilor în categorii generice fără precizarea sumelor şi facilitarea declarării situaţiilor de insolvenţă accentuează caracterul simplificat al noii Declaraţii 088”, au precizat reprezentanţii ANAF.

Informaţiile rezultate din Declaraţia 088 sunt analizate doar agregat, în ansamblul lor, printr-un algoritm informatic automatizat, iar evaluarea izolată a unui singur criteriu, precum nivelul studiilor, este irelevantă pentru atribuirea codului de TVA.

ANAF a propus pe 11 mai o nouă variantă simplificată a Declaraţiei 088.

Documentul a fost criticat în ultima perioadă de oamenii de afaceri pe motiv că este prea complicat. Astfel, deşi scopul declarat este acela de a limita accesul la piaţă al firmelor care urmăresc fraudarea TVA, foarte mulţi antreprenori s-au plâns că este un formular care îngreunează foarte mult un sistem fiscal care are deja un grad ridicat de birocraţie.

ANAF a reacţionat şi a propus o variantă simplificată, cu un număr mai mic de întrebări şi care îi scuteşte pe deţinătorii codului de TVA de obligaţia redepunerii declaraţiei şi eliminarea unor formalităţi inutile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.