Fermierii pot depune de miercuri, 1 martie, cererile unice de plată pentru obţinerea subvenţiilor din agricultură aferente acestui an, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cererile pot fi depuse, conform legislaţiei, până la 15 mai, la centrele agenţiei din toată ţara.

APIA recomandă fermierilor ca, înainte de a merge la centre, să se prezinte la primărie pentru a verifica în Registrul Agricol situaţia terenului pe care îl utilizează, iar dacă au în exploataţie şi animale, să verifice situaţia acestora în registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) cu ajutorul medicului veterinar concesionar, asociaţiei sau propriilor evidenţe.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Şi în acest an completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic folosind aplicaţia IPA Online, care poate fi accesată din butonul dedicat situat pe pagina de început a site-ului APIA, însă finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA Online se face numai în centrele APIA, în prezenţa funcţionarului responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

“Cererile unice de plată se depun la centrele judeţene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol”, se arată în comunicatul APIA.

Agenţia a mai anunţat că fiecare fermier trebuie să se prezinte la data şi ora la care sunt programaţi conform invitaţie primite.

Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă deţin suprafeţe de teren sau animale în diferite localităţi sau judeţe.

În cadrul campaniei 2017, schemele de plată sau măsurile de sprijin sunt următoarele: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, ajutoare naţionale tranzitorii (ANT), sprijinul cuplat, măsura 10- agro-mediu şi climă, agricultura ecologică, plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice şi plăţi de agro-mediu. 

În ceea ce priveşte plata subvenţiilor din agricultură aferente anului 2016,  APIA a demarat în urmă cu o săptămână plata subvenţiilor din sectorul vegetal, anunţa Ministerul Agriculturii. Până la acel moment, APIA autorizase pentru plata subvenţiilor un număr de 253.071 de fermieri, cu suma totală de 25,5 milioane euro.

În februarie, Guvernul a aprobat plafonul pentru anul de plată 2016 care este de 119 milioane de euro pentru 680.000 de fermieri, reprezentând echivalentul a 531,8 milioane de lei, şi se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.