Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,5125 lei, în screştere cu peste 1 ban faţă de cotaţia precedentă, în timp ce dolarul a urcat peste 4,14 lei, nivel maxim din 1 februarie, pe fondul revenirii în forţă a monedei americane faţă de celelalte valute şi a deteriorării percepţiei faţă de pieţele emergente, spun analiştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5000 lei/euro.

Leul, care a rezistat volatilităţii de după victoaria în alegeri a lui Donald Trump, este acum lovit de schimbare percepţiei faţă de pieţele emergente şi de creşterea încrederii în dolar. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Sentimentul faţă de activele pieţelor emergente pare să se fi deteriorat peste noapte, în condiţiile în care randamentele obligaţiunilor de stat din ţările dezvoltate au continuat să urce (...) ca urmare a perspectivei creşterii inflaţiei, pe fondul politicilor noului preşedinte al Statelor Unite, proces numit Trumpflation", arată un raport ING, publicat vineri. 

Pentru leul românesc, principalul risc este legat de ieşirea investitorilor străini - atraşi de randamentele mai mari din statele dezvoltate - de pe plasamentele în titluri de stat în lei cu maturităţi lungi, avertizează analiştii.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat cu încă aproape 2 bani (0,45%), de la 4,1283 lei până la 4,1469 lei, nivel maxim din 1 februarie. 

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian, considerat monedă-refugiu în perioade dificile, a crescut cu peste 2 bani, până la 4,2041 lei, dnivel maxim din 24 iulie 2015. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.