Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5158 lei, în creştere cu 0,07% faţă de cotaţia precedentă, în timp ce dolarul a urcat la aproape 4,2 lei, nivel maxim din 6 ianuarie, pe fondul revenirii în forţă a monedei americane faţă de celelalte valute şi a ieşirii investitorilor străini de pe piaţa titlurilor de stat în lei, spun analiştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5125 lei/euro.

Principalul factor care afectează în ultimele zile leul este tendinţa investitorilor străini de a renunţa la titlurile de stat româneşti. 

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"Evoluţia a fost în ton cu cea a monedelor regionale (care au scăzut, însă, şi mai mult în faţa euro) şi a venit după pierderi mari în piaţa de titluri de stat (posibil pe fondul ieşirilor investitorilor străini, în condiţiile în care randamentul titlului la 10 ani a înregistrat unul din cele mai mari salturi săptămânale din ultimii ani)", arată un raport ING, publicat luni.  

Pentru leul românesc, principalul risc este legat de ieşirea investitorilor străini - atraşi de randamentele mai mari din statele dezvoltate - de pe plasamentele în titluri de stat în lei cu maturităţi lungi, avertizează analiştii.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat cu încă aproape 5 bani (1,2%), de la 4,1469 lei până la 4,1957 lei, nivel maxim din 6 ianuarie. 

Dolarul american s-a scumpit cu 3,2% în raport cu leul după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. 

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian, considerat monedă-refugiu în perioade dificile, a crescut cu circa 1 ban, până la 4,2139 lei, nivel maxim din 21 iulie 2015. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.