Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5095 lei/euro, în scădere cu 0,1% faţă de nivelul din şedinţa precedentă, leul profitând de pasul înapoi făcut de guvern în faţa protestelor şi de tendionţa regională, de apreciere a monedelor naţionale similare celei româneşti în faţa monedei europene, spun analiştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri, BNR a afişat un curs de 4,5156 lei/euro.

Leul a recuperat puternic după deprecierea de miercuri, când a ajuns, pe piaţa valutară, la cotaţii de 4,55 lei/euro.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Deprecierea a fost generată de aprobarea, de către Guvern, a Ordonanţei de Urgenţă pentur modificarea codurilor penale, care a generat cele mai mai proteste de stradă din ultimele decenii. 

Duminică, Guvernul a aprobat o altă OUG, sub presiunea străzii, prin care a abrogat prima OUG.

În regiune, zlotul şi forintul, monede cu regim similar monedei româneşti, se apreciau luni în raport cu moneda europeană. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2033 lei la 4,1994 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Totodată, cursul francului elveţian a scăzut de la 4,2188 lei la 4,2182 lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.