Excendentul bugetului general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a scăzut de la 4,7 miliarde de lei în ianuarie la doar 0,8 miliarde lei după primele două luni, arată execuţia bugetar publicată vineri de Ministerul Finanţelor, datele indicând un deficit de 3,9 miliarde de lei în luna februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat în primele două luni 34,4 miliarde lei, reprezentând  4,7% din PIB, fiind mai mari cu 4,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Având în vedere că în ianuarie veniturile s-au plasat la 20,4 miliarde lei, rezultă că acestea au scăzut în februarie cu 26,5%, la 15 miliarde lei.

Finanţele notează că cele mai importante creşteri la încasări în primele două luni au fost înregistrate la impozitul pe profit (+39,3%), taxa pe utilizarea bunurilor (20,3%), accize (5,9%), contribuţii de asigurări sociale (+9,5%), pe când veniturile din TVA au fost mai mari doar cu 4%.

"Încasările din taxa pe valoarea adăugată reprezintă 10,4 miliarde de lei, cu 4% mai mari decât încasările aferente aceleiaşi perioade anului 2015, în condiţiile în care începând cu luna februarie 2016 se reflectă, pe lângă măsura de reducere a cotei de TVA la 9% pentru alimente şi servicii de restaurant aplicabile începând cu 1 iunie 2015, şi măsura de reducere a cotei de TVA standard de la 24% la 20%", explică Finanţele într-un comunicat.

Fostul şef al ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a declarat recent, pe pagina sa de Facebook, că "veniturile bugetare pe luna februarie înregistrează pentru prima dată de la începutul lui 2015 o scădere îngrijorătoare, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut".

Statul a încasat, în primele două luni, sume cu 7% mai mari din contribuţiile de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale, care alimentează bugetul pensiilor publice, veniturile fiind influenţate de creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii de la 5% anul trecut la 5,1% în 2016, precum ăi de aplicarea legii privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuţiile de asigurări sociale aferente angajatorului din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

Administraţiile locale au încasat venituri nefiscale mai mari cu 15,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din impozite şi taxe pe proprietate cu  2,1%, iar din taxa pe utilizarea bunurilor cu 4%.

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au apreciat în februarie cu 22%, la 19 miliarde lei, de la 15,6 miliarde lei în ianuarie, astfel că nivelul cheltuielilor a ajuns la 34,6 miliarde lei după primele două luni.

Acestea au crescut în termeni nominali cu 9,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2015 şi cu 0,2 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Astfel, execuţia bugetară s-a încheiat cu un excedent de 0,8 miliarde lei la finele lunii februarie, reprezentând 0,1% din PIB, în scădere cu 65% faţă de nivelul înregistrat în primele două luni ale anului trecut, de 2,3 miliarde lei, respectiv 0,33% din PIB.

Statul a înregistrat, în perioada ianuarie-feburarie, cheltuieli de personal mai mari cu 21,8%, determinate în principal de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, cu 12% pentru personalul din instituţiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar şi a personalului din sistemul public de asistenţă socială, 15% pentru personalul din învăţământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învăţământ şi asistenţă socială, precum şi de majorarea salariului minim brut pe ţară cu 75 de lei începând cu 1 iulie 2015.

Totodată, a realizat cheltuieli cu bunuri şi servicii mai mici cu 3,7%.

Pe de altă parte, cheltuielile cu asistenţa socială s-au majorat cu 6,9% datorită, influenţate în principal de creşterea cu 5% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2016 şi de dublarea alocaţiei de stat pentru copii de la 1 iunie 2015.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,4% din PIB, în urcare de la nivelul de două miliarde lei în perioada similară a anului trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.