Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,5146 lei/euro, în creştere uşoară faţă de nivelul precedent, în condiţiile în care cotaţiile din piaţa valutară au ajuns şi la 4,52 lei/euro, pe fondul unor tranzacţii importante, generate de posibile ieşiri ale unor investori din România, speriaţi de riscul de instabilitate politică după alegerile locale, spun analiştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,5115 lei/euro.

Presiuni importante pentru deprecierera leului s-au simţit în piaţă încă de marţi, în condiţiile creşterii volumelor tranzacţionate. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Creşterea puternică a lichidităţii în întreaga şedinţă, precum şi faptul că leul a ignorat tendinţa de apreciere a altor monede din regiune sugerează ieşiri de capitaluri, stimulate probabil de îngrijorările tot mai mari legate de situaţia internă (riscuri de instabilitate politică după alegerile locale din 5 iunie şi posibilitatea unor derapaje fiscale în 2017)", se arată într-un raport al ING, publicat miercuri. 

Analiştii se aşteaptă, totuşi, la o consolidare a cursului peste 4,51 lei, însă avertizează că, pe termen mai lung, presiunile de depreciere a leului se vor menţine ridicate. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat uşor în raport cu leul, până la 4,0450 lei, de la 4,0491 lei.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar inporturile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian a scăzut nesemnificativ, la 4,0828 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.