Comisia pentru Concurenţă din Elveţia analizează preluarea Credit Suisse de către UBS, a anunţat luni instituţia, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În martie, guvernul elveţian, banca centrală şi autoritatea de reglementare financiară s-au grăbit să încheie un acord de salvare a Credit Suisse, ceea ce a dus la fuziunea celor mai mari două bănci din ţară.

”Confirmăm că Comisia Elveţiană pentru Concurenţă analizează preluarea CS de către UBS şi că aceasta va trimite FINMA rezultatele ei, probabil până la sfârşitul lunii septembrie”, a declarat vicedirectorul comisiei.

Credit Suisse, care este acum o subsidiară a UBS, a înregistrat o pierdere de 3,5 miliarde de franci elveţieni în trimestrul al doilea al anului 2023, potrivit unui articol publicat de Sonntagszeitung, care a citat persoane din interiorul băncii.

Banca elveţiană UBS a anunţat pe 11 iunie că a finalizat în mod oficial preluarea rivalei sale Credit Suisse, pe care a salvat-o într-o procedură de urgenţă facilitată de guvernul Elveţiei.

Preluarea de 3,2 miliarde de dolari a fost concluzia tumultoasă a unui weekend frenetic din martie, când îngrijorările că pierderile grave la Credit Suisse ar destabiliza sistemul bancar au atras implicarea cheie a autorităţilor de reglementare elveţiene.

Îndulcind tranzacţia, guvernul elveţian a fost de acord să acopere pierderi de până la 9 miliarde de franci elveţieni (10 miliarde de dolari), după ce UBS a suportat primele 5 miliarde de franci elveţieni ca parte a tranzacţiei, deoarece banca absoarbe un portofoliu care nu ”se potriveşte în totalitate profilul său de afaceri şi de risc.”

Preluarea, care urmează mai multor scandaluri şi anilor de scădere a preţului acţiunilor la Credit Suisse, a eliminat în mod controversat activele deţinătorilor de obligaţiuni AT1 ai băncii, în valoare de 16 miliarde de franci elveţieni (17 miliarde de dolari).

UBS a anunţat recent finalizarea acordului de protecţie faţă de pierderi în valoare de 9 miliarde de franci elveţieni (10,27 miliarde de dolari) şi un sprijin de lichiditate din partea statului de 100 de miliarde de franci elveţieni, care au fost instituite de guvernul Elveţiei atunci când a preluat banca Credit Suisse, în martie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.