Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă l-a primit, miercuri la Palatul Parlamentului pe Mathias Cormann, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Discuţiile dintre cei doi au fost despre nivelul la care se află aderarea României la organizaţie, detalii din Studiul Economic al României pe 2024 şi beneficiile pe care românii le vor avea după ce ţara noastră va deveni membru OCDE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În discuţiile pe care le-am avut, atât în privat, cât şi împreună cu Comisia specială comună a celor două Camere, am vorbit despre nivelul la care se află aderarea României la organizaţie, detalii din Studiul Economic al României pe 2024 şi beneficiile pe care românii le vor avea după ce ţara noastră va deveni membru OCDE. Ca preşedinte al Senatului, lucrez pentru acest obiectiv cu aceeaşi forţă cu care am făcut-o atunci când eram premier. Cu ajutorul comisiei specializate, toate proiectele care vizează procesul aderării vor fi trecute prin Parlament cu rapiditate. Ca prim-ministru, am deblocat dialogul cu conducerea organizaţiei, depunând Foaia de parcurs a României şi Memorandumul iniţial pentru aderare”, a scris miercuri pe Facebook Nicolae Ciucă, în al cărui mandat de premier a fost decisă începerea discuţiilor de aderare la OCDE, fiind adoptată şi Foaia de parcurs pentru România.

El a adăugat că „Studiul Economic al României pe 2024 este o analiză aprofundată a situaţiei noastre economice, având şi recomandări”.

„Pentru aderarea unui stat, sunt necesare cel puţin două asemenea studii din care să reiasă că economia este stabilă şi merită să facă parte din rândul celor mai dezvoltare ţări ale lumii. Statele membre OCDE deţin 70% din producţia şi comerţul global şi 90% din toate investiţiile străine directe”, a conchis Ciucă.

Aderarea RO la OCDE reprezintă un obiectiv major al politicii externe române. România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exerciţiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuţiilor de aderare cu toate cele 6 ţări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Peru şi România.

Candidaţii au fost informaţi asupra deciziei printr-o scrisoare a SG OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea ataşamentului faţă de valorile, principiile şi standardele organizaţiei menţionate în documentele relevante ale organizaţiei.

La reuniunea ministerială a Consiliului OCDE din luna iunie 2022, a fost adoptată Foaia de Parcurs pentru România, odată cu cele pentru alte patru state candidate – Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Peru.

La 23 septembrie 2022, prin Decizia lui Nicolae Ciucă, în calitate de premier, a fost instituit Comitetul naţional pentru aderarea la OCDE în coordonarea prim-ministrului.

Comitetul are rolul de a coordona procesul de aderare la OCDE şi de a agrea soluţii care să sprijine procesul de aderare a României la OCDE.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.