China a avertizat vineri că va anunţa o listă fără precedent de companii, grupuri şi persoane care nu sunt ”de încredere” şi lezează interesele companiile chineze, în timp ce o serie de tarife de retorsiune pentru importurile de bunuri americane intră în vigoare sâmbătă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Comerţului din China nu a nominalizat vreo ţară sau vreo companie, dar avertismentul ar putea amplifica tensiunile, după ce Washingtonul a inclus Huawei pe o listă neagră, interzicând practic companiilor americane să facă afaceri cu gigantul chinez al echipamentelor de telecomunicaţii.

Lista de entităţi care nu sunt de încredere a Beijingului se va aplica celor care nu respectă regulile pieţei şi contractele, blochează livrările către companii chineze din alte motive decât cele comerciale, afectează grav drepturile legitime şi interesele companiilor chineze şi lezează securitatea naţională a Chinei, potrivit ministerului.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În ultimele două săptămâni, o serie de comentarii ferme, critici şi avertismente din partea Chinei au intensificat o bătălie a cuvintelor cu Statele Unite care ar putea complica rezultatul unei întâlniri a liderilor celor două state, luna viitoare.

La începutul lunii mai, Washingtonul a majorat de la 10% la 25% tarifele aplicate unor importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, acuzând Beijingul că şi-a renegat angajamentele făcute în cursul negocierilor comercial. Acest fapt a determinat Beijingul să reacţioneze cu tarife suplimentare pentru majoritatea importurilor din SUA aflate pe o listă de 60 de milairde de dolari, care vor intra în vigoare sâmbătă.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că planurile unei întâlniri cu omologul său chinez Xi Jinping la summitul G20, programat pentru 28-29 iunie, la Osaka, nu au fost confirmate încă.

Xi şi Trump vor considera ”dificil” să facă progrese majore pentru încheierea războiului comercial, a declarat un fost oficial chinez de rang înalt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.