Scăderea taxei pe valoarea adăugată (TVA) a pus presiune pe deficitul bugetar, stabilit de guvern foarte aproape de limita maximă admisă de Uniunea Europeană, de 3% din produsul intern brut (PIB), a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş, care a vorbit de necesitatea unor noi scăderi de taxe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriel Biriş, un consultant fiscal care se ocupă, la Ministerul Finanţelor, de partea de fiscalitate, a făcut declaraţiile la o conferinţă organizată de Camera de Comerţ Elveţia-România.

"Analizăm impactul bugetar cauzat de reducerea impozitelor, în special a TVA, măsuri care au pus presiune pe deficit", a afirmat Biriş.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În timp ce ministerul face analiza impactului bugetar, datele publicate, vineri, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) arată că încasările la buget din aprilie s-au redus cu 10,6% (2 miliarde lei) faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 16,8 miliarde lei.

ANAF nu a publicat date lunare detaliate, ci doar cumulate de la începtul anului, dar calculele News.ro arată că încasările din TVA s-au redus în aprilie cu 29% (1,5 miliarde lei), la 3,7 miliarde lei, de la 5,15 miliarde lei în aprilie anul trecut.

În plus, încasările din TVA din aprilie au fost cu 18% (824 milioane lei) sub program. Calculele arată şi o scădere cu 15% (circa 350 milioane lei) a veniturilor din accize, până la 2 miliarde lei.

Evoluţia este pusă de mulţi economişti pe seama creşterii evaziunii fiscale, în condiţiile în care consumul a crescut cu aproape 20% în primul trimestru, potrivit statisticilor oficiale, ceea ce ar fi trebuit să genereze încasări suplimentare la buget. 

Totuşi, secretarul de stat susţine că Ministerul Finanţelor aşteaptă o conformare voluntară a celor care trebuie să plătească taxe.

"Aşteptăm o creştere a conformării voluntare. (...) Majoritatea contribuabilor vor să se conformeze. Legislaţia referitoare le TVA este prea complicată pentru antreprenori", a argumentat Biriş.

"Asistenţa acordată contribuabililor trebuie considerată o consiliere acordată contribuabililor cinstiţi. Acum folosim resursele pentru a pedepsi contribuabilii, este un stres suplimentar şi un consum mare de resurse în interiorul ANAF. În loc să consiliem, pedepsim", a justificat el.

Oficialul a vorbit şi de implementarea sistemului prin care casele de marcat sunt conectate la Fisc, o măsură discutată de mult timp şi care este aplicată cu succes de cele mai multe state europene, însă nu a dat niciun termen în acest sens. 

Biriş a vorbit despre viitoarele reduceri de taxe şi impozite, care ar trebui aplicate anul viitor.

"Codul Fiscal include deja o măsură privind contribuţiile individuale la fondul de sănătate, această măsură a fost amânată pentru 2017. (...) Anul viitor va fi eliminată taxa pe construcţiile speciale. A fost o taxă nefericită pentru că era pusă pe investiţii. Nu putem atrage investiţii atunci când le impozităm", a mai spus el.

Codul Fiscal prevede noi reduceri de taxe de la 1 ianuarie 2017, în principal reducerea TVA la 19% şi eliminarea impozitului pe construcţii speciale (cunoscut sub denumirea de "taxa pe stâlp") şi a supraaccizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.