UNESCO a acordat joi premiul mondial pentru libertatea presei tuturor jurnaliştilor palestinieni care acoperă războiul din Gaza, unde Israelul se luptă cu Hamas de mai bine de şase luni, potrivit france24.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În aceste vremuri de întuneric şi deznădejde, dorim să transmitem un mesaj puternic de solidaritate şi recunoaştere pentru jurnaliştii palestinieni care acoperă această criză în circumstanţe atât de dramatice”, a declarat Mauricio Weibel, preşedintele juriului internaţional de profesionişti din domeniul mass-media. „Ca umanitate, avem o datorie imensă faţă de curajul şi angajamentul lor faţă de libertatea de exprimare”. 

Audrey Azoulay, director general la organizaţia ONU pentru educaţie, ştiinţă şi cultură, a declarat că premiul aduce „un omagiu curajului jurnaliştilor care se confruntă cu circumstanţe dificile şi periculoase”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, cel puţin 97 de membri ai presei au fost ucişi de la izbucnirea războiului în octombrie, dintre care 92 de palestinieni.

Războiul a început cu atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unei numărători AFP a cifrelor oficiale israeliene.

Israelul estimează că 129 de prizonieri capturaţi de militanţi în timpul atacului lor rămân în Gaza. Armata spune că 34 dintre ei sunt morţi.

Ofensiva de represalii a Israelului împotriva Hamas a ucis cel puţin 34.596 de persoane în Gaza, majoritatea femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriul condus de Hamas.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.