Ministra Culturii, Raluca Turcan, a afirmat că a obţinut la elaborarea bugetului pentru acest an cu 16% în plus faţă de 2023 şi a anunţat că doreşte să fie făcute investiţii în patrimoniul construit şi în echipamente.Ea a dat exemplul unei Filarmonice care nu a cumpărat instrumente muzicale de 15 ani pentru că nu a avut bani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“M-am asigurat ca bugetul pentru 2024 pentru cultură să fie anul acesta cu cel puţin 16% mai mult ca în 2023. Am obţinut la elaborarea bugetului cu 16% în plus, fiind un buget mai mare ca în 2023. În cadrul acestui buget pe direcţiile pe care consider că trebuie să meargă mandatul meu de ministru, voi face nişte alocări bugetare şi vreau să investim în patrimoniul construit, vreau să investim în echipamente şi instrumente muzicale, echipamente pentru teatre, opere pentru că nu s-au făcut astfel de investiţii de foarte mulţi ani şi este halucinant să auzi în România o Filarmonică care îţi spune că nu a mai cumpărat instrumente muzicale de 15 ani pentru că nu au avut bani. Am o colaborare foarte bună cu toţi managerii de instituţii şi ei înţeleg să folosească banii pe care îi primesc fie prin subvenţie, fie din venituri proprii exact pe aceste priorităţi. În acelaşi timp există şi ceva resurse pe fonduri europene, evident că nu aşa cum ne-am dori”, a declarat Raluca Turcan, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu. 
Ea a fost întrebată dacă poate da câteva exemple de investiţii în patrimoniul construit. 
“Avem un acord cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, de unde vom finanţa Teatrul şi Opera din Cluj-Napoca, vom finanţa Muzeul Naţional de Istorie a României, am lansat deja procedura de achiziţie. Suntem în punctul de a lansa procedura pentru construcţia unei noi Opere la Iaşi, Biblioteca şi Teatrul din Craiova, Sala Omnia din Bucureşti, Aşezământele Brătianu, Muzeul Florica. Sunt doar câteva exemple. Şi lista continuă. În acelaşi timp, vă fac o dezvăluire în premieră, intenţionez să extind această sursă de finanţare prin acordul cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru că sunt un partener extrem de serios şi în acordul extins să includem şi alte obiective de patrimoniu”, a explicat ministra Culturii.
Raluca Turcan a adăugat că o altă sursă de finanţare este prin Institutul Naţional al Patrimoniului, astfel urmând să fie restaurate castelele Peleş şi Pelişor. 
“Mai avem o sursă de finanţare prin Institutul Naţional al Patrimoniului, iar aici prima şi cea mai relevantă investiţie o reprezintă restaurarea castelelor Peleş şi Pelişor şi unde deja au început, se montează schelele pentru investiţiile de primă urgenţă, pentru că fiind ministru şi ajungând la Peleş, având oportunitatea să văd cum arată şi acoperişul şi clădiri care nu sunt întotdeauna vizitate, am constatat că ploua în Castelul Peleş ceea ce, de fapt, pe fond unde era o ruşine naţională ascunsă sub preş”, a mai afirmat Raluca Turcan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.