Scriitoare Leïla Slimani, prima autoare marocană recompensată cu Premiul Goncourt, în 2016, revine cu o nouă carte în librăriile autohtone: ediţia în limba română a romanului „Ţara celorlalţi”. Cartea a apărut în colecţia Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M, în traducerea din limba franceză a lui Daniel Nicolescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ţara celorlalţi” constituie prima parte a unei trilogii şi este parţial inspirată de viaţa bunicilor autoarei. La fel ca Amine şi Mathilde, bunica alsaciană a Leïlei Slimani şi bunicul marocan al acesteia s-au întâlnit tot spre finalul unui război înainte de a decide să construiască un cămin pe ruinele acestuia, potrivit unui comunicat al editurii Pandora M. 

„Am vrut nu doar să spun povestea bunicilor mei, ci am încercat să transmit fascinaţia pe care o simţeam când eram copil şi bunica îmi spunea poveşti despre război, despre cum era să fii o tânără femeie în Marocul anilor '50. În copilărie, toate acele poveşti mi se păreau fascinante şi am vrut să arăt asta şi cititorilor mei”, a mărturisit autoarea la scurt timp după publicarea cărţii în Franţa.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Roman puternic, narat din mai multe perspective, Ţara celorlalţi dă glas unor multiple personaje şi oferă cititorului o perspectivă captivantă asupra unei perioade de revoltă şi emancipare.

Este anul 1944, iar Mathilde se îndrăgosteşte de Amin, un marocan sosit să lupte în armata franceză. După război, tânărul cuplu se stabileşte în Maroc, încercând să întemeieze o familie. Însă dezamăgirile încep să se adune precum norii de furtună: lipsa banilor, rasismul şi umilinţele erodează stabilitatea cuplului. Lăsată singură acasă, pentru a creşte cei doi copii într-o lume ale cărei reguli nu le înţelege, Mathilde îşi încalcă propriul statut de soţie de fermier şi sfidează şovinismul şi codurile sociale ale ţării, oferind servicii medicale populaţiei rurale. Punând întrebări mai degrabă decât răspunzând la ele, romanul lui Slimani pregăteşte terenul pentru a urmări generaţiile familiei Belhaj în timp ce traversează continente şi epoci, trecând prin cine stânjenitoare şi indiscreţii adolescentine fără suflare.
Toate personajele romanului trăiesc într-o ţară a celorlalţi - în special femeile. Odată cu acest roman ce deschide o amplă saga de familie, Leïla Slimani abordează o tematică şi un stil total diferite de cele care i-au adus consacrarea.

„După succesul ce a urmat Premiului Goncourt, am vrut să scriu ceva diferit, am considerat că este important să fac ceva care să mă scoată din zona de confort. M-am gândit că această idee de trilogie ar fi interesantă, pentru că, în tinereţe, am citit multe romane de tip saga. Mi-a plăcut ideea că poţi atât urmări un personaj de la naştere până la moarte, cât şi să observi evoluţia unei societăţi. Pe de altă parte, romanul vine şi dintr-o frustrare: crescând în Maroc, am citit atât de multe cărţi din Marea Britanie, Franţa, Rusia şi America despre acel spaţiu. Aproape de fiecare dată, reacţia era aceeaşi: «Autorii aceştia ştiu multe despre oamenii din Maroc, dar totuşi simt că nu cunosc destul de bine ţara mea». De multe ori, oamenii din lumea occidentală ne reduc la statutul de musulmani. Este foarte important să avem ocazia să le spunem: «Da, însă avem o istorie mult mai complicată»”, a declarat Leïla Slimani într-un interviu pentru o cunoscută publicaţie britanică.

La fel ca şi celelalte romane ale Leïlei Slimani, şi Ţara celorlalţi a cunoscutul succesul în străinătate, fiind tradus şi recenzat cu succes de către criticii de la cele mai importante publicaţii: „O captivantă explorare a trecutului„ (The Guardian), „Ţara celorlalţi, primul tom al unei ample trilogii, al unei saga de familie ce se desfăşoară pe fundalul tumultuosului secol XX, se dovedeşte a fi o reuşită sclipitoare” (Le Monde), „În acest nou roman, Leïla Slimani face dovada unui suflu narativ şi a unei empatii pe care nu le arătase până acum” (Télérama), „Ţara celorlalţi este romanul cel mai personal scris de Leïla Slimani pînă acum” (The New York Times).

Leïla Slimani (n. 1981) este o romancieră şi jurnalistă franceză de origine marocană. S-a născut la Rabat şi la 17 ani a plecat la Paris, unde s-a specializat în ştiinţe politice şi mass-media studiind la Sciences Po şi ESCP Europe. După absolvire, a vrut să urmeze o carieră în actorie, dar a început să lucreze ca jurnalist pentru revista Jeune Afrique. În 2014 a publicat primul său roman, „În gradina căpcăunului”, urmat de thrillerul psihologic „Cântec lin”, care a devenit rapid bestseller, cu peste 80 000 de exemplare tipărite în primele trei luni de la apariţie. În 2016, romanul „Cântec lin” a fost distins cu Prix Goncourt şi a fost nominalizat la Prix Renaudot, Prix Femina, Prix de Flore şi Prix Interallié.

„Ţara celorlalţi” (2021) constituie prima parte a unei saga de familie de inspiraţie autobiografică. Toate romanele autoarei au fost publicate în colecţia Anansi. World Fiction.

În ultimii ani, Leïla Slimani este cunoscută şi pentru cariera sa diplomatică: în 2017, Emmanuel Macron i-a propus scriitoarei funcţia de ministru al Culturii, însă autoarea a refuzat. A devenit, însă, reprezentantul personal al preşedintelui pentru promovarea culturii şi limbii franceze.
În 2018, revista Vanity Fair din Franţa a inclus-o pe Leïla Slimani pe locul doi pe lista anuală a celor mai influenţi oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.