Scriitorul spaniol Juan Marsé, considerat unul dintre cei mai buni portretişti ai Barcelonei postbelice, a murit sâmbătă noapte la vârsta de 87 de ani, anunţă TVE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născut pe 8 ianuarie 1933, în Barcelona, pe numele real Juan Faneca Roca, Juan Marsé este cunoscut pentru romane ca „El amante bilingüe” (1990) şi „Últimas tardes con Teresa” (1965) şi a primit numeroase distincţii, între care premiul Cervantes în 2008.

Marsé a mai fost recompensat cu Premiul Biblioteca Breve, Premiul Planeta, Premiul Naţional al Criticii, Premiul Ateneo de Sevilla, Premiul oraşului Barcelona şi Premiul Internaţional al Uniunii Latine.

În limba română, au apărut romanele „Vraja Shanghaiului” şi „Cozi de şopârlă”, la editura Polirom.

Primele sale poveşti au fost publicate la finalul anilor 1950, în revistele Ínsula şi El ciervo, iar în 1959 a primit premiul Sésamo pentru povestirea „Nada para morir”.

În 1960, a publicat primul roman, „Encerrados con un solo juguete”, pe care începuse să îl scrie în timp ce era în armată, în Ceuta, la vârsta de 22 de ani.

În 1960, a ajuns la Paris şi a lucrat ca asistent de laborator la Institutul Pasteur, unde l-a cunoscut pe Jacques-Lucien Monod, laureat Nobel, a cărui aplecare spre comunism l-a făcut pe Marsé să se înscrie în Partidul Comunist Spaniol, din care a făcut parte timp de patru ani.

În 1962 a revenit în ţara natală şi a continuat să publice romane şi povestiri. A făcut parte din juriul Premio Planeta, acordat de cel mai important grup editorial spaniol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.