Satelitul meteorologic MTG-I1, construit de contractorul principal Thales Alenia Space, a fost lansat cu succes cu o rachetă Ariane 5 de la Centrul Spaţial din Guyana Franceză. Inginerii de la Thales România au contribuit la Instrument Data Processing Facility - Processing Infrastructure (IDPF-PI), responsabilă de gestionarea primelor niveluri de procesare a datelor primite de la satelit la fiecare 10 minute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MTG-I1 este primul satelit de imagistică din cadrul programului Meteosat Third Generation (MTG), conceput pentru a îmbunătăţi previziunile meteorologice pentru Europa şi Africa. Conceput ca o continuare a seriei Meteosat de a doua generaţie (MSG), programul MTG este o colaborare între Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi EUMETSAT; pentru a asigura continuitatea monitorizării meteorologice de înaltă rezoluţie până în 2040 şi dincolo de această dată. Construiţi de Thales Alenia Space în cooperare cu OHB, sateliţii MTG vor funcţiona pe orbită geostaţionară, la 36.000 km deasupra Pământului, şi vor avea o durată de viaţă de 8 ani şi jumătate.

Inginerii de la Thales România au o contribuţie importantă în acest proiect revoluţionar. Ei dezvoltă partea de Instrument Data Processing Facility - Processing Infrastructure (IDPF-PI), responsabilă de gestionarea primelor niveluri de procesare a datelor primite de la satelit la fiecare 10 minute. Sistemul IDPF-PI este utilizat de EUMETSAT pentru a monitoriza, arhiva şi distribui datele către agenţiile meteo, care pot face astfel predicţii de mare precizie.

Satelitul MTG-I1 dispune de o nouă tehnologie concepută pentru a îmbunătăţi acurateţea previziunilor meteorologice cu câteva minute până la câteva ore înainte de producerea unor evenimente. Acesta oferă o imagine completă a Pământului în numai 10 minute (faţă de 15 minute pentru generaţia anterioară) şi include un instrument rapid capabil să furnizeze imagini ale Europei la fiecare două minute şi jumătate. Are o rezoluţie spaţială de 500 de metri până la 1 km.

Satelitul transportă, de asemenea, un dispozitiv ultra-sofisticat de imagistică a fulgerelor, primul de acest tip din Europa. Compus din patru camere, acesta detectează fulgerele de la nor la nor şi de la nor la sol, ziua sau noaptea şi în orice alte condiţii. Acest instrument unic, dezvoltat de Leonardo, va contribui la aprofundarea cunoştinţelor despre modul în care sunt generate fulgerele şi va îmbunătăţi avertizările de urgenţă pentru populaţie, precum şi avertizările meteorologice nowcasting, va spori siguranţa controlului traficului şi conştientizarea schimbărilor climatice.


 

Acest prim satelit din familia MTG, care va începe să funcţioneze în 2023, va fi însoţit de alţi trei sateliţi de imagistică (MTG-I) şi de doi sateliţi de sondare (MTG-S) în perioada 2024-2033.

„Acest satelit nu doar că va îmbunătăţi previziunile meteorologice imediate, dar ne va oferi şi o anticipare fără precedent a evenimentelor meteo extreme din Europa şi Africa. Lansarea MTG-I1 vine la momentul potrivit pentru o mai bună detectare a furtunilor violente, care reprezintă o ameninţare tot mai mare, amplificată de schimbările climatice”, a declarat Hervé Derrey, CEO Thales Alenia Space.

Meteorologia europeană a devenit din ce în ce mai precisă de-a lungul deceniilor. Cu prima generaţie de sateliţi Meteosat, imaginile erau actualizate la fiecare 30 de minute, timp care a fost redus la 15 minute cu cea de-a doua generaţie. MTG va reduce şi mai mult această rată, la doar 10 minute pentru o imagine completă a Pământului şi la două minute şi jumătate, în modul rapid pentru Europa - ceea ce va face ca prognozele meteorologice să fie mai fiabile ca niciodată.

Sateliţii Meteosat au fost principala sursă de date meteorologice pentru Europa şi Africa începând cu 1977. Thales Alenia Space a fost de la început contractor principal pentru aceşti sateliţi în numele ESA. Compania a livrat pe orbită şapte sateliţi Meteosat de primă generaţie şi patru sateliţi Meteosat de a doua generaţie (MSG), dintre care doi sunt încă în serviciu.

Cu o experienţă de peste 40 de ani şi beneficiind de o combinaţie unică de competenţe, expertize şi culturi, Thales Alenia Space oferă soluţii rentabile pentru telecomunicaţii, navigare, observarea Pământului, managementul mediului, explorare, ştiinţă şi infrastructuri orbitale. Guverne şi companii private, deopotrivă, se bazează pe Thales Alenia Space pentru a proiecta sisteme de sateliţi care oferă, oricând şi oriunde, posibilităţi de conectare şi de poziţionare, care ne monitorizează planeta, contribuie la gestionarea resurselor şi care explorează sistemul nostru solar şi chiar mai departe. Thales Alenia Space consideră spaţiul ca fiind un nou orizont, contribuind la o viaţă mai bună şi mai sustenabilă pe Pământ. Joint-venture între Thales (67%) şi Leonardo (33%), Thales Alenia Space colaborează cu Telespazio. Thales Alenia Space a înregistrat venituri consolidate de aproximativ 2,15 miliarde de euro în 2021 şi are aproximativ 8.000 de angajaţi în 10 ţări. www.thalesaleniaspace.com.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.