O ilustratoare din Scoţia a vândut din 2013, de când a publicat "Grădina Secretă", peste 16 milioane de cărţi de colorat pentru adulţi în toată lumea. Johanna Basford a devenit astfel unul dintre promotorii acestui hobby pentru oameni mari. Cărţile ei, ca şi ale altor autori de profil, se găsesc şi în România. Accesoriile pentru astfel de desene au preţuri pe măsura hobby-ului, tuşurile se potrivesc pentru toate tehnicile, iar editurile şi-au triplat tirajele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tinerii români între 20 şi 40 de ani au o alternativă la calculatoare şi telefoane smart - cărţi de colorat, recomandate adulţilor. O reţetă antistres cu pasteluri, creioane bine ascuţite şi multă imaginaţie. 

Modele abstracte, florale, picturi ale lui Picasso, animale, peisaje stranii, cele mai fascinante locuri din lume sau personaje celebre sunt creionate în alb şi negru în cărţi de colorat pentru adulţi, unele mai ieftine, altele mai scumpe, unele mai simple, altele elaborate, însă toate sunt pe rafturile librăriilor pentru toate gusturile. La fel şi accesoriile care le însoţesc - pensule, pasteluri cerate solubile în apă, pixuri cu vârf de fetru, mine solubile în apă. Toate acestea sunt cadouri sau teme pentru acasă.

Cum au exploatat această piaţă? Şi-au diversificat portofoliile, fiecare mizează pe un titlu, un gen, ajungând să dubleze, chiar să tripleze tirajele cu astfel de cărţi.

Grădini şi lumi fascinante, arabescuri, pisici, poveşti, personaje, locuri, toate sunt ilustrate de unii dintre cei mai cunoscuţi creativi care au fost aduşi şi în România. Johanna Basford, Millie Marotta, Daria Song, Tomoko Tashiro. Shan Jiang, Juliette Clarke, Leila Duly şi Lorna Scobie sunt autori ale căror cărţi au fost editate în străinătate. Şi ei se vând bine în librării.

"Corint este prima editură care a adus cărţile de colorat pentru adulţi în România. În prezent, avem şase cărţi de colorat pentru adulţi în portofoliu: semnate de Millie Marotta, cea mai cunoscută autoare şi ilustratoare de cărţi de colorat pentru adulţi. Avem <Tărâmul viselor>, <Fascinanta lume a savanei> şi <Paradisul tropical>. De la Daria Song avem <Camera timpului> şi <Grădina timpului>. Iar de la autoarea japoneză Tomoko Tashiro avem <Suave zâne şi gingaşe prinţese>”, spune Diana Bogdan, reprezentant Corint pentru News.ro.

De asemenea, a adăugat ea, editura pregăteşte pentru sfârşitul lunii septembrie o a doua carte semnată de Tomoko Tashiro:  <Basme şi culori>. "Nu în ultimul rând, lucrăm acum la o carte de colorat pentru adulţi care vă va plăcea cu siguranţă şi care este formată din 40 de planşe botanice, redesenate cu ajutorul Monei Petre, autoarea proiectului <Ierburi uitate - Grădina Botanică "D. Brândză" din Bucureşti şi Universitatea din Bucureşti” -  a spus Diana Bogdan.

"Suave zâne şi gingaşe prinţese” se vinde pe site-ul editurii cu 27,92 de lei, iar "Grădina Timpului” de Daria Song cu 23,92 de lei.

Se vând bine aceste cărţi?

Răspunsul casei de editură a venit prompt. "Da, pentru fiecare dintre titlurile semnate de Millie Marotta, autoarea noastră bestseller, şi Daria Song, am ajuns cel puţin la tirajul al doilea, dacă nu al treilea. Prin urmare, da, se vând bine tocmai pentru că sunt încă o noutate şi pentru că atrag atât prin design şi prin frumuseţea ilustraţiilor, cât şi prin calitatea tehnică a produselor, elemente esenţiale şi pentru Corint”.

Cine cumpără asemenea cărţi şi de ce este întrebarea oricărui curios. "Este vorba mai ales de oameni tineri, cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani (pentru <Suave zâne şi gingaşe prinţese>, limita inferioară a vârstei poate să ajungă chiar până la 14 ani), cu educaţie superioară, cu o viaţă activă şi creativă, minuţioşi şi atenţi, dornici să îşi fructifice timpul relaxându-se”, a declarat pentru News.ro reprezentantul editurii Corint.

Curtea Veche Publishing a ales să editeze Mandale - cărţi cu străvechi imagini simboll. Atât pentru cei mici, cât şi pentru adulţi. "Ne bucurăm că volumele despre mandale au avut succes atât în rândul adulţilor, cât şi în rândul celor mai mici. Credem că acest lucru se datorează faptului că volumele nu sunt doar nişte cărţi de colorat, iar mandalele nu sunt nişte simple desene, chiar dacă scopul lor e acela de a fi colorate în funcţie de preferinţele personale. Toate elementele grafice au semnificaţii aparte, iar fiecare formă trebuie asociată cu o culoare care, la rândul ei, are o întreagă simbolistică în spate. Fiecare volum conţine şi noţiuni de bază şi o scurtă introducere în această simbolistică”, a răspuns pentru News.ro directorul executiv al editurii, Maria Desmirean.

Editura a publicat primele cărţi de mandale în urmă cu aproximativ trei ani. “Între timp am creat şi o serie de mandale inspirate din motive tradiţionale dacice. Spre fericirea noastră, ele s-au bucurat de un interes foarte mare din partea publicului, la fel ca şi cele tibetane sau cele celtice”, a mai spus Maria Desmirean.

Potrivit reprezentantului editurii, publicul principal al acestor titluri este în general feminin, în căutare de metode de relaxare şi cu o preocupare constantă pentru autocunoaştere. “Din partea doamnelor observăm un interes mai dezvoltat şi un grad de implicare mai mare, motiv pentru care există şi grupuri pe Facebook dedicate special mandalelor cum ar fi <Mandale - grupul pasionaţilor>, în care sunt postate fotografii cu desenele colorate, cu informaţii cu privire la evenimente despre mandale”.

Tirajul şi aici a fost refăcut. Cererea este mare, iar politica editurii este să dispună de aceste titluri oricând. „Multe dintre ele se află deja la al doilea sau chiar la al treilea tiraj şi există în continuare interes pentru aceste cărţi, deci cel mai probabil vor urma şi alte prelungiri”, a mai spus directorul executiv.

Cititorii au tendinţa de a cumpăra mai mult din librării. “Se activează răsfoindu-le”, spune editorul.

“Comenzile au fost mai numeroase în librării şi mai puţine în online, ceea ce este şi firesc, deoarece acest tip de carte are de obicei un impact mai mare atunci când posibilul cititor intră în contact direct cu cartea”, a precizat Maria Desmirean.

În portofoliul Curtea Veche Publishing există o varietate de cărţi de colorat atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

“Este singura editură din România care are în portofoliu mandale de colorat cu teme foarte diversificate destinate atât adulţilor, cât şi copiilor, iar acest lucru se datorează faptului că mandalele sunt extrem de folositoare indiferent de vârstă. Cele pentru adulţi sunt menite să ajute la găsirea unui echilibru interior şi armoniei cu lumea înconjurătoare, iar cele pentru copii au ca scop să îi ajute pe aceştia să înveţe de la cele mai mici vârste cât mai multe simboluri, fiind totodată un exerciţiu nemaipomenit de concentrare”, a completat reprezentantul editurii.

"Mandale Maya” şi "Mandale Tibetane” cu ilustraţii de Eric Villa şi Hacob Taurà costă 25 de lei, iar “Mandale dacice” vol. 1 se vinde la preţul de 19,27 lei.ţ

De la pasiune la antreprenoriat

O tânără pasionată şi-a transformat în afacere hobby-ul cu cărţi de colorat pentru adulţi. Magazinul ei - liveincolors.ro - a pus în vânzare aproape 200 de titluri, care pot fi livrate în 48 de ore.

"M-am apucat de colorat prin toamna anului trecut, mi s-a părut fun să încep să mă joc cu culorile. Colorez mai ales seara, după o zi plină la birou, cu muzică în surdină şi cu un ceai de iasomie. E plăcut şi foarte relaxant. Am citit mult înainte de a porni la drum cu acest proiect. Pasionaţii de colorat, în general femei, dar sunt şi bărbaţi care colorează, caută să se deconecteze de la orice fel de ecrane, de televizior, de laptop, de telefon mobil, iar coloratul este o activitate anti-stress plăcută, îţi pune şi imaginaţia la încercare, fără să fii neapărat un creativ”, a povestit tânăra pentru News.ro.

Iniţiatoarea liveincolors.ro recomandă aceste cărţi de colorat chiar ca o activitate alternativă la meditaţie, argumentând că psihologii o consideră o activitate ce reduce stresul şi anxietatea.

"Cele mai vândute cărţi de colorat pentru adulţi sunt de departe cărţile Johannei Basford, însă sunt foarte multe titluri care îi pot concura cărţile. Eu aş recomanda acum doar câteva: <Floribunda>, una dintre cele mai frumoase cărţi de colorat pe care am văzut-o până acum, Picasso, un album cu operele artistului pe o pagină şi cu varianta de colorat pe cealaltă pagină, dar şi cu o scurtă descriere a operei, este senzaţională, <Călătorie cu bicicleta până la capătul lumii/ The Bicycle Coloring Book)>, <Oraşul rătăcitor/ The Wandering City)>, o călătorie prin oraşe renumite ale lumii în perioade de timp diferite”, spune ea.

Am întrebat un librar despre ce trebuie să aibă în „penar” un amator de colorat. 

"Cine cumpără cărţi trebuie să aibă şi accesorii necesare. Cărţile se cumpără mai ales de către corporatişti”, este de părere unul dintre librarii de la Cărtureşti, care asigură că de Crăciun rafturile se vor goli. „Se vând foarte bine cărţile. La fel şi pensulele şi creioanele”, a adăugat el.

Sarah Rayner şi Jules Miller îi abordează pe cumpărători cu formula  „Să ne împrietenim cu anxietatea. O carte de colorat liniştitoare”, care se vinde la Cărtureşti cu 29 de lei.

În Casa Sturdza, la librăria Cărtureşti, cărţile de colorat pentru adulţi sunt aliniate pe câteva rafturi, la etaj, titlurile editurilor străine sunt dintre cele mai diverse. Ele sunt însoţite şi de accesorii specifice.

Câteva titluri de la raft şi preţuri
“Alice in Wonderland”, ed. Abrams Noterie din New York, apărută în colecţia Classic Coloring, costă 56 de lei, în timp ce “Birds of Paradise” de Lorna Scobie, apărută la Hardie Grant Books, costă 67 de lei. “Floribunda - A Flower Coloring Book” de Leila Duly, editată de Laurence King Publishing, are un preţ de 88 de lei. “Dracula” (ed. Doubleday Books for Young Readers), se vinde cu 70 de lei, iar “The Briliant Coloring Book” cu 100 de lei.

Cei care vor să călătorească imaginar, cu ajutorul colecţiei Lonely Planet de la editura Litera, dar şi cu o garnitură de creioane colorate solide, bine ascuţite, de la Caran d’Ache, o pot face cu “Destinaţii de vis”, cele mai fascinante 100 locuri de vis de pe planetă: de la Taj Mahal la Marea Barieră de Corali, de la Marele Zid Chinezesc la Petra, de la Sagrada Familia la Baikal şi până în cimitirul Pere Lachaise. “Garanţia că vă veţi exersa creativitatea, că vă veţi concentra” este mesajul cărţii de 39,90 de lei.

În rafturi sunt şi ustensile de ilustrator. O gamă de pixuri cu vârf de fetru, mine solubile în apă, costă 73 de lei. Amatorii şi profesioniştii îşi pot cumpăra un set de creativitate, compus din 12 creioane cerate acuarelabile Neocolor, două guaşe şi o pensulă, cu suma de 257,20 de lei.

Pentru colorat, pasionaţii au la dispoziţie un alt set de pensule cu rezervor, vârf mare, mediu şi fin pentru toate tehnicile acuarelabile de la Caran d’Ache la un preţ mai mic, de 68,80 de lei. Pasteluri cerate, solubile în apă, cu concentraţie de pigment ridicată (84 de culori), fabricate în Elveţia, costă 75,80 de lei.

Reprezentanţii caselor de editură spun că titlurile lansate pe piaţa din România au fost foarte bine primite de public şi se gândesc să ia în considerare şi alţi autori de cărţi de colorat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.