Academicianul Răzvan Theodorescu spune că matematicianul Solomon Marcus, care a încetat din viaţă joi dimineaţă, era "unul dintre marii învăţaţi ai României, un adevărat om al cetăţii", iar moartea lui este o pierdere imensă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aflu cu imens regret că unul dintre cei mai reprezentativi membri ai Academiei a dispărut. Solomon Marcus făcea parte din stirpea extrem de rară astăzi în România, a învăţaţilor multidisciplinari. Ceea ce acest admirabil matematician a făcut pentru raporturile dintre ştiinţe şi arte, preocupările sale în legătură cu matematica şi lingvistica, matematica şi arta, matematica şi istoria sunt lucruri într-un fel unice. Era o inteligenţă vie, era, într-un fel, cel mai critic membru al Academiei, era un om al cetăţii, se preocupa foarte mult de ce înseamnă cultura în România şi întotdeauna cuvintele sale contau pentru noi”, a declarat Răzvan Theodorescu pentru News.ro.

Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Române, a murit, joi dimineaţă, la vârsta de 91 de ani, la Institutul C.C. Iliescu din Capitală. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Solomon Marcus, membru titular al Academiei României, s-a născut pe 1 martie 1925, la Bacău. A urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, a obţinut ulterior titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent. A predat la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti şi este autor a numeroase studii interdisciplinare de cărţi ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale. A fost tradus în mai multe limbi străine şi a publicat 50 de volume în România şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate. Solomon Marcus devine, din 1993, membru corespondent al Academiei Române, iar în 2001 a fost ales membru titular al instituţiei.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.