Opera brâncuşiană va fi analizată, miercuri, de la ora 19.00, la ICR Londra, din perspectiva marilor expoziţii personale antume şi postume, organizate în toată lumea, într-o discuţie la care vor participa istoricul de artă şi curatorul Doina Lemny, preşedintele ArtEnconters Ovidiu Şandor, istoricul de artă şi curatorul Matthew Gale şi David Grob, colecţionar de artă şi deţinătorul uneia dintre cele mai importante colecţii de fotografii realizate de Brâncuşi,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ȋn cadrul ȋntâlnirii, condusă de Doina Lemny, cei patru specialişti de talie mondială vor intra în dialog şi vor vorbi despre viaţa şi opera acestui pionier al modernităţii, aducând în faţa publicului o preţioasă experienţă personală în promovarea şi conservarea capodoperelor semnate de artist.

Brâncuşi a beneficiat în timpul vieţii, în Statele Unite, de mai multe expoziţii personale care i-au adus faima. În România, în 1956, la împlinirea a 80 de ani, Muzeul de Artă din Craiova a prezentat operele sculptorului prin prisma colecţiei lui Victor Ion Pop, iar în luna decembrie a aceluiaşi an, a avut loc o expoziţie retrospectivă la Muzeul de Artă din Bucureşti. În 1970, odată cu deschiderea politică a României, a fost organizată o importantă expoziţie care a reunit lucrări din toată lumea. Abia mai târziu, în 1995, Muzeul Naţional de Artă din Paris, deţinătorul celei mai importante colecţii ale operei lui Brâncuşi, a deschis prima mare retrospectivă la Centrul Pompidou din Paris, itinerată la Muzeul de Artă din Philadelphia urmată apoi, în 2004, de expoziţia "Constantin Brâncuşi: The Essence of Things" la Tate Modern din Londra, curatoriată de Matthew Gale. Acestea au fost începuturile unei serii de expoziţii care continuă să se organizeze, lărgind astfel orizontul cercetării şi cunoaşterii operei artistului român. Ultima dintre acestea a putut fi vizitată, până de curând, la Timişoara, în cadrul programului Capitală Culturală Europeană 2023. Comisarul acestei expoziţii a fost Ovidiu Şandor, iar curator, Doina Lemny.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.