După două eşecuri în acest an, o a treia tentativă de reuşită a zborului inaugural al noului lansator japonez H3 de transport greu este programată pentru 15 februarie, a anunţat joi agenţia de explorare aerospaţială a ţării, Jaxa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest succesor al rachetelor H2-A ale Jaxa ar trebui să permită Japoniei să asigure lansări spaţiale comerciale mai frecvente, de aproximativ şase ori pe an, mai sűr şi mai puţin costisitoare, pentru a concura cu lansatoarele străine, precum Falcon 9 al companiei americane SpaceX.

Însă, începând din 2014, dezvoltarea H3, un lansator impunător de 63 m înălţime şi 574 de tone fără încărcătură utilă, a durat mai mult - şi a costat mai mult decât se preconiza. Zborul său inaugural a eşuat de două ori în 2023, afectând în acest proces reputaţia de fiabilitate a Jaxa.

În februarie anul trecut, racheta nu a putut decola de la baza spaţială japoneză de la Tanegashima (sud-vest) din cauza unei probleme cu aprinderea boosterelor sale.

Apoi, în martie, racheta a reuşit iniţial să decoleze, dar aprinderea motoarelor sale din etapa a doua a eşuat, obligând Jaxa să explodeze racheta în plin zbor.

În cazul unei amânări de ultim moment din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile la 15 februarie, o altă fereastră de lansare a fost de asemenea stabilită între 16 februarie şi 31 martie, a precizat Jaxa într-un scurt comunicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.