Muzeul Naţional al Ţăranului Român relansează târgurile din această toamnă şi începe cu ”Primenire”, care va fi deschis sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 şi 18.00, după ce, la finalul lunii august, târgurile săptămânale care aveau loc în curtea instituţiei au fost anulate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timp de două zile, Galeria de Artă Ţărănească iese în curte şi prezintă vizitatorilor şi târgoveţilor hainele de sărbătoare din lada de zestre, aduse de meşteri din toată ţara. 

Astfel, cămăşi femeieşti şi bărbăteşti, poale, catrinţe, fote, vâlnice, ii, marame ţesute din borangic şi podoabe, obiecte din lemn, instrumente muzicale şi ouă încondeiate vor fi expuse la vânzare. Cei care vin la târg vor putea găsi şi merinde precum miere, dulceaţă, prăjituri şi zacuscă.

Accesul publicului este gratuit. 

"Să-ţi schimbi hainele, înfăţişarea, stilul de viaţă, să fii curat, să fii nou, toate acestea sunt cuprinse în primenire. În muzeu, lucrurile trăiesc într-un prizonierat protector, într-o temniţă rafinată. Să le dăruim o scurtă, dar esenţială libertate: atingerea vântului, bătaia soarelui, eleganţa fragilă a ierbii. O trezire din somn. O primenire", a spus cercetătorul Şerban Anghelescu. 

Prin acest eveniment, Muzeul Naţional al Ţăranului Român susţine campania de subscripţie publică pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”.

În calendarul târgurilor de la MNŢR, până la sfârşitul anului 2016, au fost anunţate: Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri (16-18 septembrie), Primenire - Târg al Galeriei de Artă Ţărănească (8-9 octombrie), Târgul de Sfântul Dumitru (22-23 octombrie), Târgul de Sfinţii Mihail şi Gavriil (5-6 noiembrie), Târgul de Sfântul Nicolae (2-4 decembrie). 

”Este un amestec de obiecte care frizează kitchul, unele dintre ele fiind chiar din magazinele de en-gros, cu serii industrializate. Sunt amestecate cu obiecte vechi ţărăneşti, dând incoerenţă şi inadecvare tipului de acţiune, ori politica culturală a muzeului este de a-şi păstra calitatea, tipul de act cultural pe care l-am iniţiat în prezentarea târgurilor şi modalitatea de a discuta şi de a prezenta tradiţiile într-un cadru cât se poate de elegant, identitar şi adecvat unei instituţii muzeale”, a declarat, pentru News.ro, Liliana Passima, directorul interimar al MNŢR, despre manifestările care aveau loc în fiecare săptămâna în curtea muzeului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.