Conducerea Operei Naţionale Bucureşti a făcut, luni, o serie de clarificări cu privire la Gala Internaţională a Dansului, care a fost anulată, potrivit cărora balerinul Ivan Vasiliev, unul dintre numele mari ale baletului mondial, nu ar fi putut să fie în 28 aprilie la Bucureşti, cum a susţinut Alina Cojocaru într-un interviu pentru News.ro, pentru că în 30 aprilie se va afla la Sankt Petersburg, potrivit site-ului acestuia, consultat de ONB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La data de 4 aprilie, cu trei săptămâni înainte de data Galei Internaţionale, Opera Naţională Bucureşti nu avea încheiate sau în discuţie niciun fel de documente contractuale cu potenţiali invitaţi străini pentru acest eveniment, în condiţiile în care artiştii internaţionali au, după cum se ştie, planificări făcute în avans pe mai multe luni sau chiar pe mai mulţi ani. Dat fiind că spectacolul fusese deja anunţat pe site-ul Operei Naţionale Bucureşti înainte de numirea actualei conduceri şi fără nicio măsură organizatorică rezonabilă luată, iar publicul cumpărase bilete, singura decizie firească a fost retragerea evenimentului din calendarul Operei şi restituirea contravalorii biletelor achiziţionate”, precizează instituţia.

Cu toate că menţionează că în evidenţa instituţiei nu erau date despre cine urma să performeze pe scena de la Bucureşti, conducerea ONB precizează că ar fi fost imposibil ca balerinul Ivan Vasiliev să fi participat, aşa cum a declarat balerina Alina Cojocaru, duminică, într-un interviu pentru News.ro: ”Opera Naţională Bucureşti a luat notă, din interviul din 17 aprilie acordat de doamna Alina Cojocaru site-ului News.ro, de existenţa unei corespondenţe a domnului Johan Kobborg cu balerinul Ivan Vasiliev. O consultare simplă a paginii web a artistului arată că acesta are programată o reprezentaţie a spectacolului Corsarul la Sankt Petersburg în 30 aprilie, fapt care ar fi făcut practic imposibilă prezenţa sa pe scena Operei Naţionale Bucureşti cu doar două seri înainte. Practica oricărui teatru de operă şi balet presupune câteva zile de repetiţii înaintea reprezentaţiei, după cum a afirmat însăşi doamna Alina Cojocaru, referindu-se la decizia sa de a nu mai apărea în spectacolul Manon de săptămâna trecută”, se arată în comunicatul publicat de ONB pe site-ul instituţiei.

”La această gală trebuia să vină Ivan Vasiliev… A fost singurul lucru pe care l-a cerut înainte de a scoate numele lui Johan, raportul despre Gală. Johan nu i-a trimis nimic, aştepta să se întâlnească. Nu a avut niciodată posibilitatea de a vorbi despre Gală, de a-i trimite ceva. Acum înţeleg de ce a cerut-o, înainte să îi scoată numele de pe site. Ceea ce înseamnă că asta era de la bun început miza”, a spus, duminică, Alina Cojocaru, într-un interviu acordat agenţiei News.ro.

Opera Naţională Bucureşti a anunţat, joi, că Gala Internaţională a Dansului, care ar fi trebuit să aibă loc în 28 aprilie, se anulează. Anunţul a venit în contextul în care Johan Kobborg şi-a dat demisia de la Operă, urmat fiind de Alina Cojocaru şi de alţi balerini. ”Gala asta era exclusiv în grija domnului Kobborg. El îşi asumase că vorbeşte cu toată lumea şi face el tot. Plecarea dânsului ne-a lăsat fără niciun fel de date, nu ştim cu cine a vorbit, nu a lăsat nimic scris, niciun fel de documentaţie oficială, nici măcar ca intenţie. Nu exista nici măcar un deviz estimativ, clar conturat… O gală de acest fel presupune o previziune, într-un mod destul de amatoricesc , de trei – patru luni”, a explicat dirijorul Tiberiu Soare, director adjunct al Operei.

Totodată, două mari producţii puse în scenă la Opera Naţională Bucureşti, ”Giselle” şi ”La Fille mal gardée”, au fost anulate, iar alte patru riscă să nu mai aibă reprezentaţii, deoarece erau montate şi negociate de Johan Kobborg, a declarat pentru News.ro Tiberiu Soare, director adjunct al instituţiei.

Ivan Vasiliev, prim solist al American Ballet Theatre din 2012, s-a născut în Vladivostok, Rusia, şi a studiat la Şcoala de Balet Dnepropetrovsk din Ucraina, mai apoi la Colegiul de Coregrafie din Minsk.

În 2006, s-a alăturat Baletului Bolshoi ca solişt, unde a fost promovat, în 2010, ca dansator principal. În decembrie 2011, s-a alăturat Baletului Mikhailovsky ca dansator principal.

Printre premiile sale se numără medalia de bronz la Competiţia Internaţională de Balet de la varna (2004), medalia de aur la Competiţia Internaţională de Balet de la Moscova (2005), Marele premiu la Competiţia Internaţională de Balet de la Varna (2006). Este câştigătorul premiului Triumph Youth (2006), a fost premiat cu British Critics' Circle National Dance Awards la categoria ”Spotlight'”(2008), iar în 2011 a primit Grand Prix la International Dance Open Festival.

În ultimele două săptămâni, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet. Proaspăt numit în funcţia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis să şteargă numele lui Kobborg de pe site-ul instituţiei, acolo unde era menţionat ca director al Corpului de balet, motivând că o asemenea funcţie nu există în organigramă.

După ce Johan Kobborg a anunţat că va pleca de la Operă, în aceste noi condiţii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis să numească un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat în funcţia de adjunct. Mai mult, a anunţat crearea unei noi funcţii în organigramă, cea de director artistic al baletului.

Negocierile nu au reusit, însă, Johan Kobborg şi balerina Alina Cojocaru acuzând noua conducere de presiuni şi încercări de intimidare. Conflictul a culminat cu demisia lui Johan Kobborg şi cu o serie de proteste în faţa Operei Naţionale Bucureşti. Marţi seară, la protestul organizat de susţinătorii lui Johan Kobborg şi la care a participat chiar Alina Cojocaru, câţiva angajaţi ai ONB le-au strigat balerinilor străini ”Afară din ţară”. Unii angajaţi ai Operei au denunţat, la un protest organizat miercuri, faptul că ”străinii” sunt mai bine remuneraţi decât ”românii”.
Pe fondul acestei situaţii, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi-a exprimat, în trei mesaje publicate pe contul de Twitter, îngrijorarea faţă de situaţia de la Opera Naţională, în contextul în care ”tinere talente britanice au ales să îşi facă o carieră la Bucureşti”.

Balerina Alina Cojocaru i-a trimis, miercuri, un mesaj prim-minstrului Dacian Cioloş, în care îşi exprimă regretul că nu a reuşit să contribuie la schimbarea României, la ”ruptura din cercul de răutate şi distrugere în care este ţara noastră”. În acelaşi mesaj, balerina îi mulţumeşte prim-ministrului pentru timpul acordat, precum şi pentru ”zâmbet” şi spune că acceptă, alături de Johan Kobborg, invitaţia la un ”pahar cu suc”. O zi după, joi, prim-ministrul Cioloş i-a răspuns, pe contul de Facebook, asigurând-o că ”performanţa este apreciată, indiferent de unde ”.

În urma acestor tensiuni şi declaraţii publice, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, dar şi prim-ministrul Dacian Cioloş au anunţat, joi, noi negocieri cu Johan Kobborg.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.