Impunătoarea colonadă a Bazilicii lui Traian din forumul acestui împărat roman, în apropiere de Colosseum, tocmai a fost parţial restaurată datorită unui oligarh rus care se află acum sub sancţiuni, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce majoritatea lucrărilor întreprinse la Roma pentru dezgroparea ruinelor antice îi obligă pe turişti să se aplece, reconstrucţia colonadei corintice pe două niveluri îi invită să privească spre cer, la peste 23 de metri înălţime.

"Dacă vizitatorii nu percep înălţimea monumentelor, nu înţeleg semnificaţia arhitecturii", a declarat pentru AFP Claudio Parisi Presicce, conservator şef al patrimoniului cultural al Romei, în timpul unui tur al sitului.

Bazilica Ulpia - o clădire fără vocaţie religioasă la acea vreme - este piesa centrală a Forumului lui Traian, cel mai mare şi ultimul dintre forumurile imperiale, numit după Marcus Ulpius Traianus, împărat între 98 şi 117 d.Hr.

Inaugurată în secolul al II-lea, s-a prăbuşit în mare parte în Evul Mediu, dar a fost descoperită prin săpături la începutul secolului al XIX-lea şi în anii 1930.

Actualul proiect, care a început în 2021, a identificat trei coloane de marmură verde lăsate timp de aproape un secol "într-un colţ", fără legătură cu fundaţiile lor, detaliază Parisi Presicce.

Proiectul a fost finanţat printr-o donaţie de 1,5 milioane de euro făcută în 2015 de oligarhul de origine uzbecă Alisher Usmanov.

Acesta a fost sancţionat de Uniunea Europeană şi de Statele Unite după ce Rusia a invadat Ucraina la începutul anului 2022, fiind acuzat de Trezoreria americană că este apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin.

Anul trecut, Forbes a estimat averea sa la 14,4 miliarde de dolari, construită în industria metalurgică şi minieră.

Numit "cel mai generos donator" pe lista Sunday Times a patronilor bogaţi în 2021, după ce a donat în 20 de ani 4,2 miliarde de dolari în scopuri caritabile, Usmanov este un italofil care a fost generos deja la Roma.

Întrebat despre acest lucru, Parisi Presicce susţine că finanţarea lui Usmanov a fost convenită înainte de sancţiunile occidentale, iar patrimoniul antic al Romei, susţine el, este "universal".

Glorificarea împăratului

Vastele campanii militare ale lui Traian, inclusiv înfrângerea dacilor din ceea ce este astăzi România, au permis Romei să îşi extindă şi mai mult graniţele.

Cele două războaie sângeroase ale sale împotriva dacilor sunt reprezentate într-un basorelief în spirală pe Columna lui Traian, situată chiar la nord de bazilică şi ridicată pentru a glorifica victoriile şi prada împăratului.

Traian "a construit un monument folosind cele mai preţioase materiale disponibile la acea vreme", spune Parisi Presicce, "cum ar fi marmura colorată extrasă din carierele din Egipt, Asia şi Africa".

Bazilica, care adăpostea tribunalele civile şi penale şi alte administraţii, era alcătuită din cinci alei centrale separate de rânduri de coloane.

Proiectată de faimosul arhitect Apollodorus din Damasc, era acoperită cu ţigle de bronz, iar faţada era decorată cu statui ale prizonierilor daci şi fresce care înfăţişau armele legiunilor victorioase.

Săpăturile anterioare au scos la iveală forumul şi rămăşiţele bazilicii sale, dar, în timp ce coloanele masive de granit care se întindeau de-a lungul bazilicii au fost restaurate şi reasamblate, colonadei îi lipsea încă al doilea etaj.

Acest lucru a fost făcut acum: segmente din friza de marmură originală, conservate în depozite sau muzee, au fost recreate în răşină, precum şi părţi pierdute cu mai puţine detalii.

Acest lucru permite privitorului să vadă diferenţa dintre originale şi replici, o practică obişnuită în restaurarea patrimoniului, ilustrând natura reversibilă a lucrării.

Etapele finale ale proiectului implică recrearea scării sudice a bazilicii, încorporând plăci de marmură galbenă veche găsite pe şantier.

Aproximativ 150 de proiecte arheologice sunt planificate la Roma până în 2027, majoritatea fiind finanţate de fondurile de recuperare post-pandemică ale Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.