Frank Stella, pictor, sculptor şi gravor, ale cărui lucrări în continuă evoluţie sunt considerate repere ale mişcărilor artistice minimaliste şi ale abstracţiei post-picturale, a murit sâmbătă, în locuinţa sa din Manhattan. Avea 87 de ani, scrie AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proprietarul galeriei Jeffrey Deitch, care a vorbit cu familia lui Stella, a confirmat decesul acestuia pentru The Associated Press. Soţia lui Stella, Harriet McGurk, a declarat pentru New York Times că Stella a murit din cauza unui limfom.

Născut la 12 mai 1936, în Malden, Massachusetts, Stella a studiat la Universitatea Princeton înainte de a se muta la New York la sfârşitul anilor 1950.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

La acea vreme, mulţi artişti americani proeminenţi îmbrăţişaseră expresionismul abstract, dar Stella a început să exploreze minimalismul. Până la vârsta de 23 de ani, a creat o serie de picturi plate, negre, cu benzi şi dungi în formă de grilă, folosind vopsea de casă şi pânze expuse, care au fost apreciate de critici pe scară largă.

În deceniul următor, lucrările lui Stella şi-au păstrat structura riguroasă, dar au început să încorporeze linii curbe şi culori strălucitoare, cum ar fi în influenta serie „Protractor”, numită după instrumentul de geometrie pe care l-a folosit pentru a crea formele curbe ale picturilor de mari dimensiuni.

La sfârşitul anilor 1970, Stella a început să adauge tridimensionalitate la arta sa vizuală, folosind metale şi alte medii mixte pentru a estompa graniţa dintre pictură şi sculptură.

Stella a continuat să fie productiv până în anii '80, iar noile sale lucrări sunt expuse în prezent la Jeffrey Deitch Gallery din New York. Sculpturile colorate sunt masive şi totuşi par aproape că plutesc, alcătuite din benzi policrome strălucitoare care se răsucesc şi se înfăşoară prin spaţiu.

"Lucrările actuale sunt uimitoare", a declarat sâmbătă Deitch pentru AP. "El a simţit că lucrarea pe care a prezentat-o a fost punctul culminant al unui efort de zeci de ani de a crea un nou spaţiu pictural şi de a fuziona pictura şi sculptura".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.