Clădirile Art Deco din Mumbai, India, au fost incluse sâmbătă pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO alături de arhitectura victoriană a oraşului, precum şi 12 situri creştine japoneze, a anunţat organizaţia reunită la Bahrein, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mumbai Art Deco, mai puţin cunoscut decât arhitectura victoriană, este considerat al doilea ansamblu arhitectural din lume ca importanţă, după cel din Miami, această tendinţă arhitecturală care a făcut furori în Statele Unite şi în Europa în anii 1920-1930.

Aceste clădiri, ameninţate de speculanţii imobiliari din megalopolis, sunt recenzate de un colectiv de pasionaţi, reuniţi în cadrul proiectului Art Deco Mumbai. Colectivul, care visa să obţină această înscriere, estimează între 200 şi 300 numărul edificiilor Art Deco din Mumbai. 

Marea lor parte au fost construită la începutul anilor 1930 şi 1950, vârful perioadei coloniale britanice. 

Clădirile Art Deco din Mumbai au "un stil colorat, vibrant, liber, sofisticat care ilustrează aspiraţiile unei clase noi", a explciat în noiembrie 2017, pentru AFP, Atul Kumar, fondatorul proiectului Art Deco Mumbai.

Imobilele în stil Art Deco din Mumbai se recunosc uşor prin faţada, scările în spirală sau pavajul din marmură care găzduiesc apartamente rezidenţiale dar şi birouri, clinici sau săli de cinema, precum celebrele cinematografe Eros şi Regal.

Tot sâmbătă, 12 situri creştine situate în sudul Japoniei, unde credincioşii au fost persecutaţi în trecut, au fost de asemenea incluse în Lista patrimoniului Mondial al UNESCO. 

Printre aceste situri figurează catedrala catolică din Oura, la Nagasaki, dedicată celor 26 de creştini executaţi în urmă cu patru secole din cauza credinţei lor. Satul Sakitsu din Amakusa, în regiunea Kumamoto (sud-vest), unde creştinii şi-au practicat religia în secret în timpul epocii Edo, din 1603 până în 1868, a dost de asemenea inclus în listă. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.