O Românie modernă este o Românie care are grijă de femei şi de copii, iar grija nu înseamnă vorbe goale de conţinut, ci măsuri concrete pe care politicienii au obligaţia să le pună în practică. Drepturile mamelor şi măsurile pentru sprijinirea acestora au reprezentat şi reprezintă în continuare pentru USR o prioritate, fie că e vorba de ajutor în timpul sarcinii şi imediat după naştere, fie că e vorba de susţinerea financiară a familiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O proiecţie a Institutului Naţional de Statistică spune că populaţia României va scădea până la 13,7 milioane de locuitori în anul 2060, iar scăderea natalităţii este indicată drept principala cauză, cu implicaţii mult mai profunde decât migraţia. Cu toate acestea, vechea clasă politică, reunită sub umbrela Partidului Unic PSD-PNL, nu doar că ignoră problemele mamelor şi ale familiilor cu copii, dar face parcă tot posibilul pentru a le îngreuna viaţa.

A mers până într-acolo încât, pentru a-şi hrăni specialii, a ajuns să taie 10% din veniturile femeilor care au sarcini cu probleme şi ale părinţilor cu copii bolnavi de cancer. 500.000 de euro pe zi lucrătoare. Asta este suma pe care Guvernul o încasează chiar şi de la 9.000 de mame cu sarcini cu risc maternal, de la 5.000 de mame care au născut la începutul anului 2024, precum şi de la 25.000 de părinţi care, în luna ianuarie, au avut copiii bolnavi şi au avut nevoie de una sau mai multe zile de concediu medical pentru a le fi alături.

Această ultimă nedreptate strigătoare la cer este în curs să fie reparată în Parlament, la presiunea USR. Nu vom renunţa până nu reuşim, cum nu renunţăm nici la alte proiecte menite să sprijine mamele, chiar dacă PSD şi PNL fac tot ce le stă în putinţă pentru a le îngropa definitiv prin sertarele Parlamentului.

Ajutor pentru mamele antreprenor sau cu profesii liberale

USR a reuşit să obţină în Parlament ca şi femeile care nu sunt salariate, ci au meserii liberale sau sunt antreprenoare, să poată beneficia de concediu plătit de risc maternal. Proiectul (https://youtu.be/wxJtPqMZ110)  iniţiat de deputatele Oana Ţoiu şi Oana Murariu a devenit lege în noiembrie 2023 şi vine în ajutorul a mii de femei antreprenor, în condiţiile în care există în România peste 180.000 de PFA-uri, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale ce au femei ca titular/membru.

Tot în sprijinul mamelor antreprenor sau cu meserii liberale, deputatele USR Oana Murariu şi Simona Spătaru au propus modificarea legislaţiei în vigoare astfel încât sute de mii de femei care lucrează în România ca avocate, arhitecte, graficiene, psihologe, PFA, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale să fie încurajate să devină mame fără teama că vor pierde rezultatele obţinute în anii dedicaţi activităţii profesionale. Concret, iniţiativa legislativă (https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?nr=94&an=2024) prevede ca la naşterea unui copil să nu se suspende automat activitatea profesională, ceea ce ar duce, implicit, la încheierea bruscă a proiectelor aflate în desfăşurare, ci ca mamele să poată decide dacă vor sau nu să lucreze în continuare, fără a le fi afectat dreptul de a primi indemnizaţia de creştere a copilului. Prin votul PSD, partid autoproclamat mare susţinător al familiei, dar care se gândeşte la familie doar când vrea să înfiinţeze ministere cu dedicaţie, proiectul a fost respins în Senat, urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până la vârsta de 12 ani

Până în iunie 2023, părinţii puteau sta acasă pentru a-şi îngriji copilul bolnav doar dacă acesta avea până în 7 ani. După iunie 2023, datorită legii depuse şi promovate de parlamentarii USR Radu Panait şi Alexandru Robert Zob, limita de vârstă a copilului a fost crescută la 12 ani.

Tot la iniţiativa USR, Parlamentul a adoptat şi o lege prin care părinţii copiilor mai mari de 7 ani cu o boală infecto-contagioasă şi aflaţi în carantină sau izolare au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru supravegherea şi îngrijirea acestora.

Mai mulţi bani pentru părinţi, fie că sunt în concediu de creştere a copilului, fie că aleg să se întoarcă la serviciu

Într-o perioadă în care inflaţia muşcă tot mai tare din veniturile tuturor românilor, USR a propus o măsură de bun-simţ: şi veniturile părinţilor cu copii mici să fie actualizate, anual, cu rata inflaţiei. Concret, în ianuarie 2023, deputatele USR Oana Ţoiu şi Monica Berescu au depus un proiect de lege (https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=20863) pentru ca limita maximă a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului pe care îl primesc părinţii care decid să se întoarcă mai repede la serviciu să fie şi ea majorată proporţional cu inflaţia.

Astfel, stimulentul de inserţie ar fi ajuns în 2023 la 1.707 lei (în loc de 1.576 de lei) pentru părinţii care se întorc la serviciu până împlineşte copilul 6 luni, respectiv 1 an în situaţia copilului cu dizabilităţi. Iar pentru părinţii care se întorc după ce copilul a împlinit 6 luni, respectiv 1 an în situaţia copilului cu dizabilităţi, ar fi ajuns la 740 de lei (în loc de 683 de lei).

PSD şi PNL au blocat proiectul USR în comisiile din Camera Deputaţilor, în timp ce guvernul format din aceleaşi două partide a avizat negativ propunerea, susţinând că măsurile „ar influenţa negativ ţinta de deficit bugetar, stabilitatea macroeconomică şi ratingul de ţară în relaţia cu organismele financiare internaţionale”. Recordul de cele mai puţine naşteri din ultimii 134 de ani şi o inflaţie galopantă care a subţiat veniturile părinţilor cu copii mici nu au contat pentru PSD şi PNL.

Dublarea perioadei în care părinţii pot opta pentru întoarcerea la serviciu

Tot ca o măsură de sprijin pentru mamele şi taţii cu copii mici, USR a propus, încă din octombrie 2021, să fie dublată perioada în care părinţii pot opta pentru întoarcerea la serviciu: de la 6 luni la 1 an, respectiv de la 1 an la 2 ani în cazul copilului cu dizabilităţi. Măsura a fost avansată de deputata USR Oana Ţoiu în cadrul dezbaterilor la legea de aprobare a OUG 26/2021.

În prima fază, PSD şi PNL au acceptat propunerea, doar pentru a se răzgândi ulterior, în plenul Camerei Deputaţilor. Legea cu amendamentul USR a fost retrimisă la comisii, unde zace şi acum, la mai bine de doi ani de la acel moment.

Aceeaşi măsură a dublării perioadei în care părinţii pot opta pentru întoarcerea la serviciu a fost inclusă de USR în proiectul de lege din ianuarie 2023 privind actualizarea anuală a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului de inserţie, proiect blocat de asemenea de PSD şi PNL.

Totuşi, utilitatea măsurii propuse de USR reiese şi din statistici: la nivelul lunii decembrie 2022, România număra 87.355 de părinţi care s-au întors mai repede la serviciu, iar dintre aceştia doar 13% optaseră să revină la muncă în primele 6 luni de viaţă ale copilului.

Alocaţie din prima zi de viaţă

În prezent, nou-născuţii nu beneficiază în România de alocaţie în prima lună de viaţă. În plus, din păcate, nu puţine sunt cazurile în care între momentul venirii pe lume şi virarea primei alocaţii trec şi câteva luni bune, din cauza birocraţiei excesive şi a lentoarei statului în a rezolva problemele de zi cu zi ale cetăţenilor. Luni în care, tocmai când se confruntă cu cheltuieli consistente, părinţii sunt lăsaţi să se descurce financiar singuri, din resursele proprii, resurse insuficiente, din păcate, pentru mulţi dintre ei.

USR a încercat să repare această situaţie injustă, reclamată, de altfel, de mulţi părinţi prin scrisori şi petiţii publice şi, sub semnătura senatorilor Anca Dragu şi Ştefan Pălărie, a depus un proiect de lege (https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=20772) în noiembrie 2022, în care a inclus şi obligaţia pentru stat de a plăti alocaţia în cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii de către părinte. Iniţiativa a fost adoptată de Senat cu unanimitate de voturi, în martie 2023, prilej pentru ca reprezentanţii puterii să facă paradă la tribună despre cum susţin PSD şi PNL propunerea. Totuşi, aceleaşi partide au avut grijă să blocheze proiectul USR odată ajuns în Camera Deputaţilor, Cameră în sertarele căreia zace din martie 2023.

Fără ture de noapte obligatorii pentru părinţii care îşi cresc singuri copilul

Familiile monoparentale se confruntă, adeseori, cu provocări financiare şi logistice şi mai mari în încercarea de a-şi îndeplini rolul de părinte şi de a asigura traiul zilnic. În acest context, un loc de muncă cu ture de noapte poate reprezenta un dezavantaj, drept pentru care senatoarea USR Silvia Dinică a depus un proiect de modificare a Codului Muncii, în sensul ca reprezentantul familiei monoparentale să nu poată fi obligat, asemenea gravidelor şi lăuzelor, să presteze muncă de noapte.

Iniţiativa USR nu restrânge dreptul părintelui de a putea lucra tură de noapte, dacă aşa doreşte şi dacă poate face aranjamentele necesare pentru a asigura siguranţa copilului, ci doar previne abuzurile la care poate fi supus părintele familiei monoparentale.

Şi acest proiect, asemenea altora gândite de USR în sprijinul părinţilor, a fost blocat de PSD şi PNL în Camera Deputaţilor. Termenul pentru raport a fost 19 iunie 2023.

Consiliere psihologică gratuită pentru mame, imediat după naştere, dar şi pentru familiile copiilor cu sindrom Down

Naşterea unui copil vine la pachet, în cazul multor mame, şi cu stări de anxietate sau depresie, cu griji copleşitoare şi multe necunoscute, cu temeri şi situaţii în care ele se simt depăşite şi au nevoie de ajutorul unui psihoterapeut. Din păcate, în condiţiile unui trai zilnic tot mai greu, foarte multe mame nu îşi permit, însă, astfel de servicii. De aceea, USR a reuşit să obţină în Parlament adoptarea unei legi prin care femeile care riscă să sufere de depresie postpartum să beneficieze, la cerere, de servicii de consiliere psihologică într-un interval de 126 de zile de la naştere.

Luptăm în continuare să deblocăm în Camera Deputaţilor un alt proiect USR de lege (https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=20989), care prevede ca părinţii, bunicii, fraţii unui copil cu sindrom Down să primească ajutor de specialitate şi consiliere, pentru a putea trece peste şocul diagnosticului, dar şi pentru a fi în măsură să ofere îngrijirea adecvată unui copil care suferă de această boală. Prin această abordare, se reduce substanţial riscul de abandon al copiilor cu sindrom Down.

Ajutor pentru mame să-şi facă analizele la timp

Pentru că ştim cât de importantă este sănătatea mamei în timpul sarcinii şi imediat după naştere, deputaţii USR Oana Ţoiu şi Adrian Wiener au depus un proiect de lege prin care se stabileşte un termen de 5 zile în care analizele gratuite prescrise gravidelor şi femeilor care tocmai au născut să fie şi realizate, fără să mai depindă de plafoanele impuse de Casa Naţională de Sănătate.

Într-o ţară în care mortalitatea infantilă s-a dublat în ultimii ani şi avem încă mult prea multe decese la naştere în rândul mamelor, nu trebuie să mai acceptăm să li se spună mamelor că au dreptul la analize gratuite, dar că ele nu pot fi făcute pentru că nu mai sunt bani şi să revină peste o lună şi încă o lună, în funcţie de norocul de moment, sau să scoată bani din buzunar. Nu toate mamele au banii necesari efectuării analizelor, aşa că o mare parte dintre naşteri ajung în atenţia medicilor de abia la momentul naşterii. Rezultatul? Harta deceselor materne şi infantile se suprapune peste zonele defavorizate din România.

Sperăm ca proiectul USR să fie adoptat cât mai rapid, astfel încât mamele şi nou-născuţii să nu mai aibă de suferit din cauza unui sistem sanitar căpuşat de peste 30 de ani de miniştrii PSD şi PNL şi pilele lor de partid.

Sprijin şi măsuri de reintegrare a mamelor şi gravidelor minore

De ani buni, România continuă să ocupe un ruşinos loc 1 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mamele minore. Cu toate acestea, PSD şi PNL s-au coalizat pentru a respinge proiectul USR prin care Ministerul Familiei era obligat să înfiinţeze un registru naţional al gravidelor şi al mamelor minore şi, totodată, să ia o serie de măsuri clare pentru protejarea şi reintegrarea acestora. Printre măsurile propuse de deputatele USR Monica Berescu şi Oana Ţoiu se numărau: sprijin educaţional şi consiliere psiho-pedagogică, astfel încât mamele şi gravidele minore să poată continua studiile, respectiv organizarea anuală a unui program de reintegrare a mamelor minore în sistemul educaţional. 

Proiectul USR (https://www.youtube.com/watch?v=8WdSapSux9o)  a fost până acum respins în Senat, iar în Camera Deputaţilor a primit raport negativ în comisii prin votul majorităţii PSD-PNL.

(Articol susţinut de Uniunea Salvaţi România)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.