Uleiurile vegetale sunt utilizate la scară largă în multe domenii, plecând de la consumul direct în salate şi preparate culinare, în industria alimentară, şi până la folosirea în industria cosmetică, în cea farmaceutică şi în industria chimică. De calitatea şi puritatea uleiului folosit depind adesea sănătatea şi siguranţa consumatorilor, de aceea controlul riguros al proceselor de producţie în industria uleiurilor vegetale este o condiţie de bază.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apa utilizată în diversele etape ale extracţiei şi rafinării uleiurilor trebuie să fie pură, astfel încât să nu existe pericolul contaminării cu germeni a produsului finit. Implementarea de sterilizatoare UV apă în fabricile de uleiuri vegetale asigură o dezinfecţie eficientă şi sigură şi îndeplinirea unor măsuri stricte de igienă şi calitate.

Contaminarea apei în industria uleiurilor vegetale

În industria uleiurilor vegetale, apa utilizată la spălarea seminţelor, la hidratarea lor, în procesele de eliminare a mucilagiilor din ulei, precum şi la curăţarea utilajelor nu este ferită de pericolul contaminării cu germeni. Microorganismele pot proveni direct de la sursa de apă, pot ajunge în spaţiile de producţie odată cu seminţele sau cu angajaţii şi se pot dezvolta în anumite condiţii de temperatură, ajungând să se înmulţească şi să contamineze produsul finit, afectând calitatea acestuia.

Astfel, uleiul vegetal utilizat în alimentaţie, în industria cosmetică sau în cea farmaceutică nu va mai avea calitatea recomandată, putând afecta sănătatea consumatorilor prin răspândirea unor germeni periculoşi. Bacteriile şi mucegaiurile pot pune în pericol integritatea uleiurilor, influenţând negativ termenul lor de valabilitate.

Unii microbi sunt capabili să taie legăturile acizilor graşi din compoziţia trigliceridelor, ceea ce duce la râncezirea prematură a uleiului, care capătă un gust neplăcut specific şi nu mai este indicat consumului. În urma ingerării lui pot apărea afecţiuni digestive, precum şi alterarea gustului şi mirosului preparatelor culinare.

Decontaminarea apei cu ajutorul luminii UVC

Pentru decontaminarea apei, o soluţie inovatoare, cu multiple beneficii pentru agenţii economici care activează în industria uleiurilor vegetale, este utilizarea sistemelor UV de dezinfecţie. Purificarea microbiologică se realizează cu ajutorul radiaţiei ultraviolete de joasă frecvenţă UVC. Aceasta are proprietatea de a distruge lanţurile ADN şi ARN din structura moleculară a fiinţelor vii, făcându-le incapabile să se mai reproducă. Bacteriile, virusurile şi mucegaiurile sunt inactivate şi mor înainte de a se putea înmulţi într-un organism gazdă pe care ar fi putut să îl îmbolnăvească.

Sterilizatoarele cu lămpi UV germicide se montează uşor în instalaţiile existente, sunt dispozitive economice şi inteligente, dotate cu senzori de detecţie a debitului şi transmitanţei UV a apei, astfel încât îşi adaptează puterea în funcţie de nevoile de dezinfecţie ale lichidului. Se asigură o apă pură, sigură pentru utilizarea în procesul de producţie a uleiurilor vegetale, astfel încât produsul finit să fie ferit de pericolul contaminării cu germeni care îi pot afecta calitatea şi integritatea şi sigur pentru consum.

Recomandare de la SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS

Pentru dezinfecţia apei de proces în industria uleiurilor vegetale, Spectra Professional UV Solutions recomandă sterilizatorul UV PureLine D AF produs de Nuvonic. Este un sistem UV special conceput pentru industria alimentară şi a băuturilor, cu particularităţi care se pot adapta în funcţie de aplicaţie şi de nevoile utilizatorului şi poate dezinfecta apa până la un volum maxim de 130 m³/h.

Dotat cu senzor UV pentru a măsura intensitatea luminii ultraviolete, UV PureLine D AF asigură o dezinfecţie eficientă şi facilitează monitorizarea performanţei. Totodată, acest sistem de adaptare a dozei de UV potrivite asigură şi eficienţa energetică a sterilizatorului. Apa purificată cu ajutorul radiaţiei UVC germicidale îşi păstrează calităţile organoleptice şi este sigură pentru utilizarea în procesele de producţie şi igienizare din fabricile de ulei vegetal. Se obţin în acelaşi timp mai puţine cicluri CIP/ SIP şi costuri de operare mai mici.

Echipamentul UV se montează uşor în instalaţiile existente sau pe un skid, pentru manevrare facilă. Întreţinerea lui nu necesită intervenţia personalului, întrucât este prevăzut cu un sistem automat de curăţare a tecii de quartz în care este introdusă lampa UV.

Utilizarea sterilizatoarelor UV pentru dezinfecţia apei în fabricile de uleiuri vegetale se dovedeşte a fi o soluţie inovatoare şi eficientă. Beneficiile implementării lor includ protejarea produselor împotriva contaminării, eficienţa energetică şi costuri de operare reduse. Introducerea acestor tehnologii avansate contribuie la menţinerea standardelor înalte de igienă şi siguranţă în industria uleiurilor vegetale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.