Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, luni, după depunerea jurământului, în Parlament, că este în interesul naţional ca România să aibă un guvern susţinut de o majoritate parlamentară iar ca toată majoritatea să-şi asume reformele fiscale de care România are nevoie. ”Cer partidelor politice să acţioneze în interesul naţional”, a mai arătat el. Nicuşor Dan a depus luni jurământul în plenul Camerelor reunite, moment care marchează începerea mandatului său. În sală sunt prezenţi foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, principesa Margareta, patriarhul Daniel, reprezentanţi ai corpului diplomatic, membri ai Guvernului, şefi de instituţii lideri politici. La momentul depunerii jurământului este prezentă şi fiica lui Nicuşor Dan, preşedintele ales explicând că partenera sa nu va putea fi prezentă din cauza unei probleme medicale ale fiului lor. Parlamentarii AUR, SOS România şi POT nu sunt prezenţi la ceremonie
19 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
UPDATE 2: Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, în plenul comun că va fi un preşedinte deschis la vocea societăţii şi partener cu societatea.
”Vă mulţumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care aţi avut-o în ultimele săptămâni, indifferent de cauza pe care aţi susţinut-o. Români din România, români din diaspora, români din Republica Moldova, mulţi oameni care nu s-au mai pronunţat vreodată pe politică, s-au exprimat acum, arătând că sunteţi interesaţi de direcţia în care merge România. Societatea românească şi-a demonstrat ei înseşi că este vie şi puternică”, a spus Nicuşor Dan în discurs.
El a arătat că ”statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, bineînţeles cu limitele statului de drept”.
”Vă invit să continuaţi să fiţi implicaţi cu toată forţa socială pe care aţi dovedit-o, pentru a pune presiunea pozitivă pe instituţiile statului român, pentru că acestea să se reformeze. Şi vă asigur că voi fi un preşedinte deschis la vocea societăţii şi partener cu societatea”, a subliniat Nicuşor Dan.
UPDATE - Preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, a prezentat în plenul reunit decizia CCR privind validarea mandatului lui Nicuşor Dan, în urma alegerilor prezidenţiale.
”Astăzi, aici, în Parlamentul României, considerat în mod tradiţional Praetorium al democraţiei reprezentative şi depozitarul suveranităţii naţionale, are loc ultimul act al procesului electoral de alegere a Preşedintelui României: depunerea jurământului constituţional în faţa forului democratic al ţării, după validarea mandatului la Curtea Constituţională. Vă dorim mult succes în îndeplinirea mandatului dumneavoastră, fiind încredinţaţi că, în virtutea funcţiei de mediere, veţi reuşi să fiţi Preşedintele tuturor românilor, atât al celor care v-au votat, cât şi al celor care nu v-au votat, că veţi garanta respectarea diferenţei şi, în special, a diferenţelor de convingeri şi de opinie, asigurând pluralismul social şi politic al societăţii româneşti, statul de drept şi identitatea naţională a României în plan intern şi în relaţiile externe!”, a spuss Enache în plen.
El a transmis un mesaj către preşedintele Nicuşor Dan: ”În cadrul prerogativelor constituţionale, să vegheaţi la respectarea Constituţiei, la separaţia şi echilibrul puterilor în stat, la realizarea păcii şi bunăstării sociale, a unităţii, a coeziunii şi a solidarităţii poporului român, unicul fundament real al suveranităţii şi democraţiei constituţionale! Domnule Preşedinte, mai presus de toate, să garantaţi independenţa justiţiei instanţelor judecătoreşti şi a justiţiei constituţionale, să îmbinaţi meritocraţia cu democraţia pragmatică şi funcţională, precum şi cu protecţia drepturilor şi libertăţilor omului! În încheiere, exprimând spiritul Constituţiei noastre, credem că Democraţia există acolo unde „cei care iubesc libertatea ca necesitate înţeleasă îi domină pe cei care iubesc puterea”, a menţionat preşedintele Curţii Constituţionale.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Potrivit Constituţiei, candidatul a cărui alegere a fost validată de Curtea Constituţionallă depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Depunerea jurământului este urmată de un mesaj adresat Parlamentului de către Nicuşor Dan, în calitate de preşedinte.
După depunerea jurământului în Parlament, de la 13:30, are loc ceremonia militară cu prilejul învestirii în funcţia de preşedinte al României a lui Nicuşor Dan, pe Platoul Marinescu de la Palatul Cotroceni.
Ulterior, va avea loc şi ceremonia de predare-primire a mandatului de preşedinte al României, în urma căreia Ilie Bolojan, preşedintele interimar, îşi încheie mandatul şi va reveni în Senat.
Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.
Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.
”Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”, prevede Constituţia.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.