Ratingul de credit al guvernului american a fost retrogradat, ca urmare a îngrijorărilor legate de starea finanţelor ţării şi de gradul de îndatorare al acesteia, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fitch, una dintre cele trei mari agenţii independente care evaluează solvabilitatea, a retrogradat ratingul de la AAA la AA+.

Fitch a transmis că a observat o "deteriorare constantă" a guvernanţei în ultimii 20 de ani.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a calificat retrogradarea drept "arbitrară".

Aceasta s-a bazat pe "date învechite" din perioada 2018-2020, a spus ea.

Investitorii folosesc ratingurile de credit ca punct de referinţă pentru a judeca cât de riscant este să împrumute bani unui guvern. Statele Unite sunt considerate de obicei o investiţie foarte sigură datorită dimensiunii şi stabilităţii relative a economiei.

Cu toate acestea, în acest an a avut loc o nouă rundă de dispute politice pe tema împrumuturilor guvernamentale.

În iunie, guvernul a reuşit să ridice plafonul de îndatorare la 31,4 trilioane de dolari (24,6 trilioane de lire sterline), dar numai după o bătălie politică prelungită, care a ameninţat să împingă ţara la neplata datoriilor.

Când Congresul se va întoarce din vacanţa de vară, legislatorii vor trebui să depună eforturi pentru a ajunge la un acord privind bugetul pe anul viitor înainte de sfârşitul lunii septembrie, pentru a preveni o închidere a guvernului.

"Retrogradarea ratingului Statelor Unite reflectă deteriorarea fiscală aşteptată în următorii trei ani, o povară a datoriei publice generale ridicată şi în creştere şi erodarea guvernanţei" în raport cu omologii, a precizat Fitch într-un comunicat.

"În opinia Fitch, în ultimii 20 de ani a avut loc o deteriorare constantă a standardelor de guvernanţă, inclusiv în materie fiscală şi de datorie, în pofida acordului bipartizan din iunie de suspendare a limitei de îndatorare până în ianuarie 2025", a precizat agenţia de rating.

Janet Yellen a declarat că nu este "cu fermitate" de acord cu decizia Fitch.

"Titlurile de Trezorerie rămân cel mai important activ sigur şi lichid din lume şi... economia americană este fundamental puternică", a spus ea într-o declaraţie.

Momentul şi raţionamentul din spatele retrogradării a luat prin surprindere mulţi economişti.

Fostul secretar al Trezoreriei americane Larry Summers a declarat că decizia Fitch este "bizară şi ineptă", mai ales că economia americană "pare mai puternică decât se aştepta", a spus el într-o postare pe Twitter, reţeaua cunoscută acum sub numele de X.

Mohamed El-Erian, consilierul economic şef al gigantului serviciilor financiare Allianz, a declarat că anunţul Fitch a fost "o mişcare ciudată".

"Este mai probabil ca acest anunţ să fie respins decât să aibă un impact perturbator de durată asupra economiei şi pieţelor americane", a postat el pe platforma de socializare Threads.

Fitch a mai transmis că se aşteaptă ca SUA să intre într-o uşoară recesiune în cursul acestui an.

Cu toate acestea, economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, a declarat că "cea mai mare ştire economică din ultimul an a fost succesul remarcabil al Americii de a reduce inflaţia fără a intra în recesiune".

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.