Consiliul Superior al Magistraturii (CMS) a transmis procurorului general Augustin Lazăr, la solicitarea acestuia, că în dosarul său de numire în funcţie nu a fost găsită vreo rezoluţie de clasare vizându-l pe preşedintele Klaus Iohannis. Documentul a fost invocat de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în propunerea de revocare din funcţie a lui Augustin Lazăr. în replică, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat că marţi va prezenta procedura, graficul de numire şi conţinutul dosarului de candidatură ale "celui care ocupă postul de procuror general", subliniind că dosarul de la Ministerul Justiţiei, CSM şi cel de la Preşedinţie ar trebui să fie identice. Toader a scris, într-un post scriptum la o postare iniţială pe Facebook referitoare la dosarul de candidatură al procurorului general Augustin Lazăr, că nu renunţă la procedura de revocare din funcţie a acestuia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Toader: Marţi voi prezenta procedura, graficul de numire şi conţinutul dosarului de candidatură ale celui care ocupă postul de procuror general

UPDATE - Tudorel Toader: Nu renunţ la procedura de revocare a actualului procuror general

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader scrie, într-un post scriptum la o postare iniţială pe Facebook referitoare la dosarul de candidatură al procurorului general Augustin Lazăr, că nu renunţă la procedura de revocare din funcţie a acestuia.

"Nu renunţ la procedura de revocare a actualului procuror general", scrie Toader.

De asemenea, el mai notează că "este de observat si abordarea diferita de la Palatul Cotroceni - cererea de revocare " nu este oportuna politic/ nu este oportuna" spre deosebire de cererea de revocare " este inadecvata" !!!".

Post scriptumul este ataşat postării în care ministrul Justiţiei Tudorel Toader afirmă că marţi va prezenta procedura, graficul de numire şi conţinutul dosarului de candidatură ale celui care ocupă postul de procuror general, anunţul fiind făcut după ce procurorul general a făcut public răspunsul CSM conform căruia în dosarul său nu există nicio rezoluţie de clasare vizându-l pe preşedintele Klaus Iohannis, aşa cum susţinuse ministrul în argumentaţia în vederea revocării sale din funcţie.

Consiliul Superior al Magistraturii (CMS) a transmis procurorului general Augustin Lazăr, la solicitarea acestuia, că în dosarul său de numire în funcţie nu a fost găsită vreo rezoluţie de clasare vizându-l pe preşedintele Klaus Iohannis. Documentul a fost invocat de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în propunerea de revocare din funcţie a lui Augustin Lazăr. 

Parchetul General a publicat, luni, corespondenţa purtată cu CSM pe tema ”rezoluţiei de clasare” care-l privea pe preşedintele Klaus Iohannis.

”Având în vedere Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României iniţiat de ministrul justiţiei Tudorel Toader în care se face vorbire la punctul 2 despre «o rezoluţie de clasare care privea preşedintele României în funcţie», vă rog să-mi eliberaţi copia acestei rezoluţii aflată în dosarul cu propunere de numire a mea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă înalta, Curtea de Casaţie şi Justiţie înaintat de Ministerul Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, în anul 2016”, este cererea adresată CSM de către Augustin Lazăr.

La această solicitare, CSM a transmis că nu a fost găsit un astfel de document.

“Urmare a adresei dumneavoastră nr. 2631/C/2018, vă aducem la cunoştinţă că în urma verificării documentaţiei ataşate la lucrarea noastră nr. 8012/2016 (având ca obiect avizarea propunerii ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia), nu a fost identificat niciun document cu obiectul invocat în solicitarea dumneavoastră“, se arată în răspunsul CSM.

În contextul declanşării procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a pus în discuţie legalitatea numirii acestuia.

”Din documentele pe care le avem, nu putem trage concluzia de ce ministrul a transmis propunerea cu dosar incomplet, de ce preşedintele a semnat numirea fără să verifice legalitatea numirii şi nu cred faptul că are legătură numirea fără toate documentele cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură în care apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie. Nu găsesc explicaţia”, a afirmat Tudorel Toader.

"În dosarul de candidatură de atunci nu a existat niciun document referitor la califcativul foarte bine la ultima evaluare. Lipsea calficativul evaluării pe ultima perioadă. E adevărat că avizul dat de către secţia pentru procurori nu face referire la neîndeplinirea acestei cerinţe. Am încercat să documentez acest raport, nu a fost evaluarea, a rămas la CSM. Am transmis la CSM solicitarea de a ne pune la dispoziţie rapoartele de evaluare. Ni se răspunde: prezentul raport de evaluare a fost întocmit astăzi 20 aprilie 2017 în trei exemplare. Deci cu mult după numirea sa", a adăugat ministrul.

Procurorul General Augustin Lazăr a afirmat, referindu-se la dosarul de candidatură pentru funcţia de procuror general şi la acuzaţiile ministrului Justiţiei Tudorel Toader conform cărora ar fi inclus şi o soluţie de clasare vizându-l pe Klaus Iohannis, că CS< i-a transmis că în dosarul său nu există o astfel de soluţie. De asemenea, precizează că regulamentul prevede depunerea a 10 lucrări întocmite de candidat, care sunt analizate de CSM, nefiind vorba despre influenţarea preşedintelui, întrucât aceste lucrări nu îi sunt destinate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.