Astronomii vor putea procesa mai repede, cu ajutorul inteligenţei artificiale, cantităţile enorme de imagini produse de telescoapele moderne şi vor observa mai uşor galaxiile îndepărtate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un doctorand britanic a realizat un algoritm de inteligenţă artificială care foloseşte învăţarea profundă pentru a identifica grupurile de galaxii aflate la distanţe foarte mari şi care altfel nu ar putea fi observate.

Deep-CEE (Deep Learning for Galaxy Cluster Extraction and Evaluation) se bazează pe o reţea neuronală care a fost antrenată folosind imagini în care cercetătorii au confirmat existenţa unei galaxii sau a unor grupuri de galaxii.

Instrumentul a deprins elementele care diferenţiază imaginile în care apar galaxii de cele în care nu există aceste formaţiuni, putând realiza cu mare precizie identificarea acestora chiar şi cazul în care galaxiile nu pot fi observat cu ochiul liber din cauza distanţei foarte mari.

Matthew Chan de la Universitatea din Lancaster, cel care a creat AI-ul, a primit undă verde pentru a folosi Deep-CEE în cadrul proiectului LSST (Large Synoptic Survey Telescope), care va debuta în 2021.

LSST are ca scop maparea emisferei sudice a cerului cu ajutorul unor telescoape moderne, care vor genera în fiecare noapte aproximativ 15 TB de date care trebuie procesate de astronomi.

Aici va interveni Deep-CEE, care se va ocupa de ceea ce specialiştii numesc “data mining” - în acest caz va scana imaginile obţinute de telescoape. Galaxiile identificate de AI vor fi apoi confirmate de cercetători.

Data mining-ul va juca un rol foarte important pe viitor în astronomie şi va ajuta la cercetarea într-un ritm mai rapid a spaţiului. AI-ul le va permite astronomilor să vadă mai departe decât au făcut-o până acum cu mijloacele tradiţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.