Un medicament experimental pentru osteoartrită dezvoltat de Pfizer şi Eli Lilly a atins obiectivele de reducere a durerii în etapa finală a unui studiu cinic, au anunţat miercuri cele două companii, ceea ce oferă posibilitatea unei alternative sigure la opioide, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Abuzul de opioide a atins proporţii epidemice în Statele Unite, iar producătorii de medicamente au căutat alternative  mai sigure pentru oamenii care au nevoie de atenuarea durerii.

Tratamentul, numit tanezumab, aparţine unei categorii de medicamente pentru durere aflate în cercetare, care au ca ţintă factorul de creştere a nervilor, o proteină implicată în creşterea celulelor nervoase, şi care este evaluat şi pentru tratarea durerilor lombare cronice şi a celor provocate de cancer.

Studiul clinic a arătat că pacienţii care au primit două doze de tanezumab au obţinut o îmbunătăţire semnificativă a stării fizice, comparativ cu cei care au primit placebo, fiind îndeplinite toate cele trei obiective ale studiului.

Datele preliminare referitoare la siguranţă au arătat că medicamentul a fost în general bine tolerat de pacienţi, doar 1% întrerupând tratamentul din cauza efectelor adverse.

”Îngrijorările legate de siguranţă au planat asupra oportunităţii tanezumab. Datele de astăzi ar trebui să atenueze unele dintre aceste îngrijorări, în opinia noastră”, a declarat Louis Chen, analist la Cantor Fitzgerald.

Pfizer şi Eli Lilly au convenit în 2013, într-un acord de 1,8 miliarde de dolari, să dezvolte şi să vândă împreună tanezumab, pentru tratarea durerii provocate de mai multe afecţiuni. Cele două companii au împărţit în mod egal cheltuielile pentru dezvoltare, dar şi vânzările viitoare.

Potrivit datelor Thomson Reuters, vânzările acestui medicament ar trebui să atingă în cazul Pfizer 283 de milioane de dolari în 2020.

Osteoartrita este cea mai comună formă de artrită, afectând doar în Statele Unite aproximativ 20 de milioane de persoane.

Din cauza lipsei unor alternative eficace, pacienţii cu boli dureroase, cum sunt osteoartrita sau cancerul, recurg la opioide pentru a ţine sub control simptomele. În medie, 115 americani mor zilnic din cauza supradozelor de medicamente opioide.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.