Americanul Zak Brown a fost numit director executiv al McLaren Technology Group, la o săptămână după ce acţionarii companiei l-au îndepărtat de la conducerea grupului pe Ron Dennis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spre deosebire de Ron Dennis, care conducea întregul grup, Brown va avea repsonsabilităţi reduse, el urmând a se ocupa în special de echipa de Formula 1 şi mai ales de găsirea de resurse financiare pentru aceasta. Motorsport.com notează că americanul nu va avea nicio atribuţie cu privire la celelalte două companii importante, cea producătoare de maşini supersport şi cea de tehnologie aplicată.

Brown, 44 de ani, fost pilot de curse, a fondat, în 1995, JMI, care a devenit cea mai mare companie de marketing din sporturile cu motor. El a vândut, în 2013, JMI către CSM Sports and Entertainment Group, dar a rămas în conducerea noii structuri până luna aceasta, când s-a retras, alimentând zvonurile că va activa într-un post legat de Formula 1.

Dennis, 69 de ani, şi-a pierdut atribuţiile de conducător în cadrul unei întruniri a acţionarilor care a avul loc la 15 noiembrie. El deţine 25 la sută din McLaren Group, restul fiind în proprietatea fondului de investiţii din Bahrain Mumtalakat - 50 la sută şi a francezului de origine saudită Mansour Ojjeh - 25 la sută. Vechi partener de afaceri al lui Dennis, Ojjeh a fost cel care a înclinat balanţa în favoarea demiterii britanicului.

Lui Ron Dennis i se reproşează stilul autoritar de conducere, dar şi lipsa rezultatelor în Formula 1, atât pe plan economic, cât şi sportiv. La finalul lui 2013, McLaren a pierdut contractul de sponsor principal cu Vodafone şi nu a reuşit să pună nimic de acelaşi nivel în locul companiei de telecomunicaţii. La finalul anului următor, parteneriatul dintre McLaren şi Mercedes a luat sfârşit. Honda a devenit furnizor de motoare şi, în ciuda unui aport financiar important, echipa a înregistrat cel mai slab sezon din istorie, în 2015.

Cu toate acestea, rezultatele obţinute de McLaren în F1 sub conducerea lui Ron Dennis au transformat echipa în a doua cea mai de succes din istorie, după Ferrari. Dennis a sosit la McLaren în 1980, iar un an mai târziu a devenit conducător. De atunci, team-ul a obţinut zece titluri mondiale la piloţi şi şapte la constructori. Declinul a început după 2008, când Lewis Hamilton a adus ultimul trofeu pentru McLaren.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.