World Rugby a anunţat, joi, într-un comunicat postat pe site-ul oficial, că o comisie de litigii independent va analiza problemele de la Rugby Europe Championship, care privesc şi România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

World Rugby va forma o comisie de litigii independentă pentru analizarea problemelor de la Rugby Europe Championship 2017 şi 2018, care au constituit şi procesul de calificare european pentru Cupa Mondială de rugby.

World Rugby a fost îngrijorată profund de circumstanţele legate de meciul Belgia – Spania, un meci decisiv în cadrul calificării la Cupa Mondială. Mai exact, îngrijorările sunt legate de procesul şi percepţia numirii de către Rugby Europe a unei brigăzi de arbitri care nu era neutră în contextul calificării şi că nu s-a acţionat în raport cu rezervele exprimate de Spania cu privire la delegare.

World Rugby recunoaşte responsabilitatea Rugby Europe de a analiza evenimentele din propria competiţie, însă având în vedere contextul şi semnificaţia meciului a acţionat imediat pentru a solicita informaţii de la Rugby Europe şi federaţiile participante cu privire la problemele semnalate. Luând în considerare toate informaţiile disponibile, Comitetul Executiv al World Rugby şi Board-ul Rugby World Cup au considerat că o rejucare a fi în interesul sportului.

De când şi-a exprimat acest punct de vedere, World Rugby a primit de la federaţiile participante noi informaţii, cu privire la eligibilitatea jucătorului în Rugby Europe Championship. Având în vedere faptul că această informaţie priveşte o eventuală încălcare a regulamentelor World Rugby şi complexitatea şi interconectivitatea problemelor, este justificată o analiză completă şi independentă. Acest lucru este în interesul sportului, echipelor şi fanilor, şi susţinut total de Rugby Europe.

Preşedintelui Comisiei Juridice Independente a World Rugby, Christopher Quinlan i s-a cerut să alcătuiască şi să întrunească de urgenţă o comisie de litigii pentru ca situaţia să se clarifice cât mai curând posibil.

O comisie separată, juridică, a fost însărcinată de Rugby Europe cu analizarea comportamentului jucătorilor după fluierul final al meciului Belgia – Spania”, este comunicatul forului.

Echipa naţională de rugby a României a obţinut calificarea la Cupa Mondială din Japonia, din 2019, în urma succesului surprinzător obţinut de Belgia în faţa Spaniei, cu 18-10 (12-0), în Rugby Europe Championship.

Ibericii consideră însă că victoria Belgiei în faţa Spaniei a fost facilitată de arbitrul Vlad Iordăchescu. Jucătorii spanioli l-au alergat pe arbitrul român după meci, pentru a-i cere socoteală pentru prestaţia sa, care, în opinia lor, a avantajat decisiv echipa gazdă. Iordăchescu a părăsit cu greu terenul stadionului din Bruxelles, unde a avut loc meciul.

Federaţia Spaniolă de Rugby (FER) a cerut oficial rejucarea meciului cu Belgia. FER speră că World Rugby va permite rejucarea meciului, având în vedere că "imaginea rugbiului a fost afectată de acest meci". FER notează că 19 decizii ale arbitrului au fost clar împotriva echipei Spaniei.

În urmă cu o săptămână, o reuniune a Comitetului Executiv al Rugby Europe cu privire la meciul Belgia – Spania a fost amânată.

Tot săptămâna trecută, cotidianul As a scris că România riscă să rateze prezenţa la Cupa Mondială din Japonia după ce l-ar fi folosit pe Sione Faka'osilea, jucător din Tonga, naturalizat, care nu ar fi avut dreptul de a evolua.

Preşedintele FRR, Alin Petrache, a declarat pentru News.ro că nu poate spune dacă România poate pierde calificarea la Cupa Mondială de Rugby şi că aşteaptă o analiză din partea federaţiei internaţionale şi federaţiei europene în privinţa naturalizării lui Sione Faka’osilea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.