Vicepremierul rus responsabil de sport, Vitali Mutko, a declarat că acuzaţiile de dopaj instituţionalizat în Rusia, formulate de Agenţai Mondială Antidoping (WADA), au fost "pur şi simplu simplu dezminţite" de TAS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Se poate spune că nu a existat niciun sistem, nicio manipulare în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci", a adăugat el, după ce TAS a anulat suspendarea pe viază dictată de CIO în cazul a 28 de sportivi ruşi, informează AFP.

Tribunal de Arbitraj Sportiv (TAS) a ridicat, joi, suspendarea pe viaţă dictată de Comitetul Internaţional Olimpic în cazul a 28 de sportivi din cei 43 sancţionaţi pentru dopaj, în timpul Jocurilor Olimpcie de la Soci. TAS a considerat că probele în cazul celor 28 de sportivi sunt insuficente.

În cazul celorlaţi sportivi care au făcut apel, TAS i-a găsit vinovaţi de dopaj pe 11, dar le-a redus supendarea, numai pentru ediţia JO de la Pyeongchang, care va începe la 9 februarie.

În 2016, un raport independent, întocmit de avocatul canadian Richard McLaren, a arătat că peste 1.000 de sportivi ruşi de la peste 30 de discipline sportive au fost implicaţi într-un sistem de dopaj centralizat, cu sprijinul serviciilor secrete, timp ce cinci ani, având ca obiectiv Jocurile Olimpice de la Soci din 2014.

După publicarea raportului, WADA a recomandat ca tuturor sportivilor ruşi să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice şi la Jocurile Paralimpice de la Rio, din 2016. Însă Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să nu impună o interdicţie generală şi a lăsat hotărârea cu privire la participarea sportivilor ruşi la Rio la latitudinea federaţiilor internaţionale. În cele din urmă, la Rio au participat 271 de sporti ruşi.

Scandalul de dopaj în care este implicată Rusia a izbucnit după ce Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping de la Moscova până în noiembrie 2015, a declarat, în mai 2016, pentru New York Times, că zeci de sportivi ruşi, între care 15 medaliaţi olimpici, au profitat de un sistem de dopaj organizat şi supravegheat de serviciile secrete ruse, pentru Jocurile Olimpice de la Soci, din 2014.

După moartea subită a doi angajaţi ai laboratorului, survenită în februarie 2016, Rodcenkov a afirmat că se teme pentru viaţa lui şi s-a refugiat în SUA, ţară care nu are acord de extrădare cu Rusia.

Kremlinul a răspus la acuzaţiile lui Rodcenkov, precizând că sunt "calomnii ale unui transfug".

În urma dezvăluirilor fostului director, WADA a comandat un raport independent juristului canadian Richard McLaren, care a ajuns la concluzia că în Rusia a existat un sistem de dopaj de stat securizat, dirijat, controlat şi supravegheat de Ministerul rus al Sporturilor.

De la începutul acestui scandal, Rusia a respins orice acuzaţie privind existenţa unui sistem de dopaj organizat de stat, insistând asupra culpelor individuale ale sportivilor dopaţi şi ale responsabililor Agenţiei Antidoping Ruse (Rusada) sau a laboratorului antidoping.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.