Invadarea Ucrainei de către Rusia a avut un impact răsunător şi asupra lumii sportului, oligarhul rus Roman Abramovici, supus sancţiunilor economice, fiind nevoit să vândă clubul Chelsea, iar la turneul de la Wimbledon jucătorii nu au putut participa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Invadând Ucraina la 24 februarie, Rusia a încălcat armistiţiul olimpic, conform Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). Jocurile Olimpice de iarnă începuseră la 4 februarie şi s-au încheiat la 20 februarie, dar armistiţiul olimpic trebuia respectat de la debutul acestora până la finalul Jocurilor Paralimpice, desfăşurate în perioada 4-13 martie.

Prin Armistiţiul Olimpic sau "Ekecheiria" se solicită " aruncarea armelor şi încetarea tuturor ostilităţilor din întreaga lume, astfel încât oamenilor să li se ofere pacea şi şansa reconcilierii".

Prima reacţie din lumea sportului vine de la jucătoarea ucraineană de tenis Elina Svitolina, care îşi exprimă neîncrederea că Rusia a invadat Ucraina: "Nu pot...Nu cred aşa ceva. Slavă Ucrainei", scrie Svitolina, care după câteva zile refuză, dar apoi se râzgândeşte, şi joacă împotriva rusoaicei Anastasia Potapova la Monterrey.

Svitolina câştigă meciul şi anunţă că donează banii armatei ucrainene.

La Kiev, primarul oraşului este chiar un fost sportiv, Vitali Kliciko, fostul campion mondial la box, alături de fratele său Wladimir, aflându-se pe prima linie a frontului. Şi fostul tenisman Serghei Stahovski îşi anunţă înrolarea în armată, la fel ca şi Alexandr Dolgopolov sau Andrei Medvedev, precum şi fostul pugilist Vasil Lomacenko.

Majoritatea sportivilor din lume îşi exprimă solidaritatea faţă de ucraineni, iar pe stadioanele din Anglia, Franţa, Germania sau România apar mesaje pe care scrie: "Stop războiului".

Sportivi străini şi ucraineni pleacă din Ucraina şi trec şi prin România, care oferă ajutor jucătorilor de la Dinamo Kiev, echipă antrenată de Mircea Lucescu, sau Şahtior Doneţk.

Rusia şi aliatul său Belarus au fost excluse din competiţiile fotbalistice.

Prin urmare, Rusia nu a putut juca în semifinalele barajului european pentru Cupa Mondială din 2022 din Qatar. Rusia urma să întâlnească Polonia în această fază. Rusia nu a putut participa nici la Liga Naţiunilor şi nici la turneul final al Campioantului European de fotbal feminin din iulie, competiţie la care Portugalia i-a luat locul.

Dar în timp ce unele federaţii internaţionale au permis ca sportivii ruşi şi belaruşi să participe la competiţii sub drapel neutru şi fără însemnele naţionale, organizatorii turneului de la Wimbledon au luat o decizie, lăudată şi controversată în acelaşi timp: aceea de a interzice complet accesul. Astfel au fost privaţi de Wimbledon rusul Daniil Medvedev şi belarusa Arina Sabalenka.

Însă în lumea fotbalului şocul apare după ce oligarhul Roman Abramovici este supus sancţiunilor economice şi este nevoit să renunţe la gruparea engleză Chelsea.

La 30 mai 2022, clubul Chelsea este vândut omului de afaceri american Todd Boehly pentru 4,5 miliarde de euro.

În decembrie 2022, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach, anunţă că doreşte să exploreze modalităţi de reintegrare a sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile sportive.

După patru ore de discuţii despre războiul din Ucraina şi consecinţele acestuia, membrii Comitetului Executiv al CIO au reamintit că se menţin sancţiunile impuse Rusiei şi Belarus: interzicerea steagurilor celor două ţări în competiţiile internaţionale şi interzicerea organizării de competiţii pe teritoriul acestor state. În acelaşi timp, CIO îşi continuă acţiunile de solidaritate cu sportivii ucraineni şi în special cu cei care se antrenează pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 şi de la Milano / Cortina 2026.

Bach consideră că sportivii ruşi şi belaruşi „nu pot fi pedepsiţi pentru ceea ce fac guvernele lor”. Şi a anunţat că vrea să „exploreze modalităţi” de a îi reintegra în competiţii, dar fără a da un termen limită pentru acest lucru.

Anunţul lui Bach suscită reacţii în întreaga lume, în special din partea ucrainenilor, preşedintele Volodimir Zelenski invtându-l la Bahmut pentru a vedea atrocităţile comise de ruşi şi Ucraina ameninţănd cu boicotarea JO de la Paris.

Mai multe ţări europene, între care şi România, reacţionează şi consideră că nu este momentul oportun pentru revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi la JO.

Thomas Bach susţine însă că „nu este la latitudinea guvernelor să decidă” cu privire la participarea anumitor ţări la competiţii internaţionale şi în special la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Deocamdată, organizatorii JO de la Paris nu şi-au exprimat o opinie clară cu privire la acest aspect.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.