Turul la Bucureşti al trofeului acordat câştigătoarei Campionatului European 2020 se va încheia, sâmbătă, cu expunerea sa, timp de o zi, la Mega Mall.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicul se va putea fotografia cu trofeul Henri Delaunay sâmbătă, între orele 10:00 – 22:00, într-un spaţiu special amenajat la etajul I al centrului comercial situat în apropierea Arenei Naţionale.

Trofeul Henri Delaunay, acordat câştigătoarei Campionatului European de fotbal, poartă numele primului secretar general al UEFA, care a avut ideea organizării unei astfel de competiţii continentale. Din păcate, Henri Delaunay a murit în 1955, cu 5 ani înainte să-şi vadă proiectul pus în practică. Fiul său Pierre a fost desemnat să creeze trofeul care să fie oferit învingătorilor, cu dreptul de a-l păstra timp de 4 ani, până la următoarea ediţie a Campionatului European.

Pentru turneul din 2008 a fost realizată o nouă versiune a cupei, mai impozantă, întrucât vechiul trofeu intrase deja în umbra altor trofee ale UEFA din zona competiţiilor de club continentale. Noua cupă Delaunay este din argint masiv, în greutate de 8 kilograme şi cu o înălţime de 60 centimetri, cu 2 kilograme mai mult decât vechiul trofeu şi cu 18 centimetri mai înaltă. Soclul de marmură a fost înlocuit cu unul mai mare de argint, iar numele câştigătoarelor sunt acum gravate pe spatele trofeului.

Design-ul iniţial a fost creat de către Casa de bijuterii Chobillon şi cumpărat ulterior de Casa Arthus-Bertrand din Paris. Noul trofeu a fost produs de casa londoneză Asprey, care a mai creat şi Cupa Americii.

Spaniolul Iker Casillas a fost primul fotbalist care a ridicat noul Trofeu Delaunay deasupra capului, după ce echipa sa, Spania, a câştigat Campionatul Europan în 2008.

Trofeul Delaunay va fi înmânat câştigătoarei EURO 2020 la Londra, după finala de pe stadionul Wembley din 12 iulie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.